Кламер БГ - Новини: Посолството на САЩ подкрепи протестите

Посолството на САЩ подкрепи протестите

България

|
Пон, 13 Юли 2020г. 23:05ч.
Посолството на САЩ подкрепи протестите

Посолството на САЩ у нас публикува в понеделник вечерта в профила си във Фейсбук текст в защита на мирните демонстрации като основно демократично право.

“Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона”, се казва в съобщението.

То идва на петия ден от протестите срещу правителството, главния прокурор Иван Гешев и олигархичния модел на управление на държавата с искане за оставки.

В събота посолството на САЩ пусна съобщение, с което предупреди, че различни политически групи провеждат протести и контрапротести в района на Министерския съвет в София, като се очаква те да продължат "поне до 16 юли".

mediapool.bg