Кламер БГ - Новини: Поредни масови проверки на фирмите за отпадъци

Поредни масови проверки на фирмите за отпадъци

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 18:03ч.
Поредни масови проверки на фирмите за отпадъци

От областите Монтана и Пловдив, замесени в аферата с оловния скрап на братята Атанас и Пламен Бобокови, ще започнат поредните проверки на дружествата, занимаващи се с отпадъци. Този път те са наредени от министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, съобщиха от подопечното му ведомство във вторник.

От избухването в края на миналата година на поредицата скандали с незаконен внос на боклук, неправилно съхранение на предназначени уж за рециклиране опаковки и сега – с опасните отпадъци от акумулатори, бяха назначени не една и две проверки.

В първите дни на януари 2020 г. прокуратурата нареди на вътрешния министър и ДАНС да се извършат проверки на всички притежатели на отпадъци. Приключила ли е тя и ако да, какви са нейните резултати, не е съобщавано.

От сегашното съобщение излиза, че Ревизоро ще прави сходна проверка, както и ще се инспектират топлоцентрали с разрешителни да горят отпадъци. Такава бе възложена на Димитров още през март 2020 г. от Върховната административна прокуратура, но едва сега ще бъде започната, Междувременно ТЕЦ "Бобов дол", чийто шеф е разследван за незаконно съхранение на отпадъци на площадката на централа, бе многократно проверявана и беше ту спирана, ту пускана да работи.

Сега от екоминистерството информират, че Ревизоро е наредил масови проверки на дружества, притежаващи разрешителни за дейности с отпадъци и комплексни разрешителни (КР), издадени по реда на Закона за опазване на околната среда. Ще се следи спазват ли се условията по разрешителните документи или комплексни разрешителни, има ли на площадките въведени в експлоатация инсталации и съоръжения, как се управляват образуваните отпадъци от дейността и спазват ли се условията по издадените съгласия по нотификации за трансграничен превоз на отпадъци.

На петте горивни инсталации с разрешения да горят отпадъци вече са назначени параметрите на инспекциите, които трябва да установят дали се спазват всички условия по разрешителните. Ще се следи дали те имат пречиствателни филтри, автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и други.

От ведомството информират още, че се очаква на утрешното заседание на Министерския съвет да бъде одобрено предложение на екоминистъра за създаване на Национален координационен център като дирекция. Тя ще набира, наблюдава и анализира необходимата информация за замърсяване на околната среда, както и ще координира регионалните екоинспекции, басейновите дирекции и дирекциите на националните паркове в дейностите им по опазването на природата.

mediapool.bg