Кламер БГ - Новини: Пореден случай на починала родилка предизвика напрежение

Пореден случай на починала родилка предизвика напрежение

България

|
Пет, 26 Май 2023г. 12:06ч.
Пореден случай на починала родилка предизвика напрежение

Кадър от протеста пред АГ комплекса в Русе, където се събраха близки на починалата родилка.

Нов случай на починала след раждането на второ си дете 29-годишна жена предизвика напрежение и изкара нейни близки на протест пред Акушеро-гинекологичния комплекс към Университетската болница "Канев" в Русе. 29-годишната жена е влязла в болницата на 23 май за второ раждане със секцио. Операцията е протекла нормално, но на другата сутрин състоянието на родилката рязко се е влошило и на следващия ден тя умира. По случая текат проверки.

Аутопсия трябва да установи категорично причините за смъртта, но първоначлната информация от болницата е била за белодробна емболия. Детето е в добро състояние. Близките на починалата жена настояват да бъде установена истината за смъртта й и обвиняват екипа на болницата, че не е имало кой да й обърне внимание. В съобщенията до съпруга си родилката е написала: "О, не, сестрата хърка! Да изпусна ли шишето, за да я събудя?“.

Близки и приятели на жената се събраха в петък пред болницата, за да търсят отговори. От лечебното заведение изчакват аутопсията преди да коментират казуса.

"В момента върви вътрешна проверка по случая. Очакваме проверка от "Медицински одит", на която ще бъде предоставена цялата документация. Нищо не искаме да прикрием. Близките държаха да бъде освободено тялото, ние държахме да има аутопсия, за да се изясни истината, защото аз също съм родител, искам да знам какво става", каза Иван Иванов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Канев", цитиран от БНТ. Той уточни, че стандартният период за аутопсията е 25 дни, но патоанатомите ще го съкратят.

Системен проблем

Това е втори публично известен смъртен случай на родилка през тази година, след като през февруари 23-годишна жена и бебето ѝ починаха, дни след изписването им от родилното отделение в Бяла Слатина. За В края на миналата година 22-годишна жена и бебето й починаха в болницата във Велинград, а през август 2022 г. 21-годишна жена почина след направено секцио в болницата в Горна Оряховица.

Нивото на смъртността сред родилките в България се определя като средно към високо спрямо смъртността в останалите държави в Европа, установи проучване на смъртността на родилките в България за периода 2010 – 2020 година, поръчано от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след поредица сигнали на Българския хелзинкски комитет (БХК).

За да се промени това са необходими са мерки за цялостно подобряване на качеството на грижите за бременните и раждащите жени у нас с фокус върху превенцията: наблюдение на съпътстващите заболявания и рискови фактори, водещи до усложнения с фатален изход. За целта експерти препоръчват създаването на програма за контрол на майчината заболеваемост и смъртност, която да обхваща три основни елемента: основни акушерски грижи за всички в извънболничната медицинска помощ; ранно откриване на усложненията; спешна помощ за нуждаещите се. Освен това БХК установи и неточности при отчитането на майчината смъртност.

На този фон, вместо да работят за отстраняване на идентифицираните проблеми, здравните власти засекретиха информацията за това колко родилки умират годишно в България, съобщава "Свободна Европа". Последните налични данни сочат, че за първите девет месеца на 2021 г. по данни на НЗОК са починали общо 12 родилки - седем жени с коронавирусна инфекция и други пет без установена такава в периода на тяхната бременност.

mediapool.bg