Кламер БГ - Новини: Пореден случай на заведение, завзело тротоар в София

Пореден случай на заведение, завзело тротоар в София

България

|
Четв, 13 Юни 2019г. 18:12ч.
Пореден случай на заведение, завзело тротоар в София

Заведение в центъра на София е заградило част от тротоара на ул. "Ген. Гурко", за да си направи лятна градина, без да има разрешение за това.

Това става ясно от публикация във фейсбук профила на направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

От няколко дни на ъгъла на улиците "Гурко и "Цар Шишман" се строи платформа за поставяне на маси към ресторанта, който се намира на това място. В социалните мрежи бяха пуснати снимки на съоръжението с въпроси как общината е разрешила завземането на тротоара, което ограничава и преминаването на пешеходци.

"Във връзка с постъпили жалби в Направление "Архитектура и градоустройство" относно метална конструкция пред заведение, разположена на тротоара на ул. "Ген. Гурко", при пресичането и с ул. "Цар Шишман" е извършена проверка по случая. Съставен е констативен акт по реда на чл. 57а от ЗУТ", обясниха от направлението. Въпросният текст от Закона за устройство на територията (ЗУТ) предвижда премахване на преместваеми обекти, поставени без разрешение и одобрена схема от главния архитект на общината.

В съобщението се посочва, че след изтичането на срока на обжалване на констатацията за незаконно поставяне на платформата с метална конструкция ще бъде издадена заповед за премахването ѝ.

mediapool.bg