Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри продължават протеста си с "ограмотяване" на депутатите

Медицинските сестри продължават протеста си с "ограмотяване" на депутатите

България

|
Четв, 12 Септ 2019г. 08:28ч.
Медицинските сестри продължават протеста си с "ограмотяване" на депутатите

Медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна излязоха в сряда на шести национален протест с искане за по-добри заплати и условия на труд и реформи в здравния сектор. Те блокираха за кратко движението по бул. "Цар Освободител", след което се хванаха за ръце, направиха жива верига и обградиха сградата на Народното събрание.

Медицинските сестри протестират от март насам с искане за основно възнаграждение от поне две минимални работни заплати или 1120 лева. В отговор правителството отпусна през април 50 млн. лева, за да могат сестринските заплати да достигнат поне заложените 950 лева в колективния трудов договор. Според протестиращите сестри обаче увеличението вследствие на отпуснатите 50 млн. лева е символично и само на места.

Присъстващи на протеста сестри показаха фишове със заплати от порядъка на 600-700 лева. Те коментираха, че разликите в заплатите достигат и до 1000 лева, като в провинцията възнагражденията са обидно ниски, близки до минималната заплата.

Реално правителството и МЗ нямат механизъм, с който да влияят пряко върху възнагражденията в болниците, които са търговски дружества и се издържат основно от приходите си от НЗОК и в по-малка степен от субсидии за определени дейности като спешна помощ, работа в отдалечени райони и др. от МЗ.

Наливането на още пари в болниците също не гарантира, че те ще отидат за заплати, а не за погасяване на режийни разходи и задължения към доставчици, в каквито лечебните заведения са затънали.

Затова сестрите настояват за реформи в системата, тъй като “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

"Независимо колко пари ще се отпуснат за увеличение на клиничните пътеки, това не е решение за нас. Ние искаме фиксирани правила, по които нашите заплати да не зависят от клиничните пътеки и управителите на болниците", каза лидерката на протеста Мая Илиева.

Тя беше дисциплинарно уволнена от болница "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" и подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

Мая Илиева посочи, че сестрите настояват за гарантиран минимум на възнагражденията за професията "Медицински специалист" без значение дали сестрите работят в София, Пловдив или Девин.

"Нека има надграждане над този минимум за работещите в тежките сектори и извънредно", каза тя.

Мая Илиева съобщи, че от утре медицински сестри ще посрещат сутрин депутатите пред входа на парламента и ще им дават образователни листовки за проблемите в здравеопазването.

В тях ще има въпроси като "Знаете ли колко частни болници има в България и че те се финансират с публични средства?", "Поискаха ли ви пари при раждането на вашето дете?", "Доплащате ли в болница и за какво?".

Сестрите ще стоят пред парламента само в работните дни на депутатите, а в останалото време ще се срещат с граждани пред сградата на Министерството на здравеопазването на пл. "Света неделя".

Продължават и протестите в София и по места.

Подкрепа за протеста на медицинските сестри изразиха полицаи, фармацевти и артисти.

mediapool.bg