Кламер БГ - Новини: МВР премахва забраната за напускане на страната за Полфрийман

МВР премахва забраната за напускане на страната за Полфрийман

България

|
Пет, 29 Май 2020г. 18:49ч.
МВР премахва забраната за напускане на страната за Полфрийман

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е наредил на дирекция "Миграция" да започнат съгласувателни процедури за премахване на забраната на Джок Полфрийман да напуска България, съобщи Клуб Z По-рано през деня австралиецът се олака, че МВР не позволява да напуска страната, въпреки че предсрочното освобождаване от затвора бе окончателно потвърдено от Върховния касационен съд (ВКС).

"Моля, не вярвайте на фалшиви новини. Не ми е позволено да напусна страната и това решение не е въз основа на закона, това е решение на правителството, което се ръководи от Бойко Борисов", написа той във фейбсук.

Полфрийман разказва, че МВР не му е позволило да се качи на полет при условие, че билетът му е бил платен. Според него българското правителство официално е уведомило австралийските власти, че няма да уважи съдебното решение и няма да му позволи да пътува свободно.

В четвъртък ВКС излезе с определение, че предсрочното освобождаване на Полфрийман е законно и няма основание за преразглеждане на делото. Решението бе атакувано от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. След произнасянето на ВКС Полфрийман го призова да подаде оставка от шефското си място в антикорупционната комисия КПКОНПИ заради злоупотреба със служебно положение.

Австралиецът бе осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София. Той бе освободен предсрочно миналата година.

mediapool.bg