Кламер БГ - Новини: Полицай, адвокат и съдебен изпълнител в схема за кражба на имоти чрез фиктивни бракове с покойници

Полицай, адвокат и съдебен изпълнител в схема за кражба на имоти чрез фиктивни бракове с покойници

България

|
Ср, 15 Ян 2020г. 18:09ч.
Полицай, адвокат и съдебен изпълнител в схема за кражба на имоти чрез фиктивни бракове с покойници

Осем души са арестувани за участие в престъпна схема за кражба на имоти, съобщиха от прокуратурата. В групата са участвали полицай, адвокат, частен съдебен изпълнител и служител на ЕСГРАОН, твърдят разследващите. Според тях криминално проявени сключвали фиктивни бракове с покойници и така получавали право да наследят имотите им.

Групата е действала в София в продължение на 5 години и била разкрита след сигнал, че криминално проявен мъж сключил брак с починала жена, която притежавала няколко апетитни имота в София, съобщи lex.bg. Преди да бъдат разкрити, участниците в групата успели да присвоят имотите на 15 починали. А при претърсвания на различни, използвани от тях имоти, са иззети са множество нотариални актове, лични карти, удостоверения за сключен граждански брак и голяма сума пари.

"Самата реализация днес се проведе в момента, в който са се опитали с неистински документи и като едно от лицата се дегизирало като починалата, да изтеглят около 600 000 лева от банка. Служителите от банката във взаимодействие с МВР са осуетили тегленето, като са изисквали различни документи, така че да забавят изтеглянето на парите", поясни шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева ролята на служителя на ЕСГРАОН била да заличи формално смъртта на възрастните хора и така те минавали за живи на книга. Служители на МВР пък подавали за заможни възрастни хора, предимно без наследници, а ако имали такива, те били заличавани. От гражданската регистрация издавали фиктивно удостоверение за сключен брак на член на групата и така той ставал наследник на имотите, като можел да тегли всички пари на починалите от банковите им сметки.

След това имотите се продавали. Според разследващите преди ареста на заподозрените те са се опитали да присвоят имот на столичния бул. "Витоша".

mediapool.bg