Кламер БГ - Новини: Полицаите пак протестираха за по-високи заплати, от "Системата ни убива" ги призоваха първо да се реформират

Полицаите пак протестираха за по-високи заплати, от "Системата ни убива" ги призоваха първо да се реформират

България

|
Нед, 29 Ноем 2020г. 16:35ч.
Полицаите пак протестираха за по-високи заплати, от "Системата ни убива" ги призоваха първо да се реформират

Десетки полицаи и пожарникари от различни управления в страната се събраха в неделя на втори национален протест с искане за 30% увеличение на заплатите. Полицаите смятат, че те също са на първа линия в борбата с коронавируса, но това не се забелязва от управляващите.

За разлика от първия национален протест на полицаите, който се проведе пред МВР, този беше пред новата сграда на парламента на пл. "Княз Александър I". Митингът започна с националния химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите им колеги. Полицаите бяха посрещнати от контрапротест на майките от "Системата ни убива".

Според бюджета за следваща година заплатите на полицейските служители ще бъдат увеличени с 15 на сто. Валентин Попов, лидер на Синдикалната федерация на служителите в МВР, която организира протеста, заяви, че това увеличение може да послужат като добра основа за преговори, но не и за нещо повече, предаде БНР.

Освен това полицаите искат и реформа в МВР, обяви Попов и припомни, че това е най-нереформираното ведомство в страната. Новото искане идва след като преди това от инициативата "Системата ни убива" настояха за сериозни реформи в МВР, както и увеличението на заплатите на полицаите да бъде много по-голямо от поисканото от синдикалната им организация.

Представители на "Системата ни убива" се опитаха да се включат в протестния митинг, но бяха спрени от охраната.

"Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила, продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест", съобщиха от "Системата ни убива" до медиите. Според организаторите полицаите се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата. Съжаляваме за единиците достойни полицаи в техните редици, но смятаме, че тяхното мълчание е съучастие за прогнилата им система, се посочва още в съобщението. Към тях се присъединяват представители на т. нар. Орлов град и на палатковите лагери при Президентството и Софийския университет.

Двата протеста се оказаха за кратко разделени от полицейски кордон, като от "Системата ни убива" се опитаха да заглушат исканията на полицаите със своите искания:

"Смятаме, че е по-важно да поискат реформа преди парите. Не че нямат нужда от увеличение на заплатите. Тяхната система не е по-малко прогнила от нашата - социалната". Участниците в контрапротеста добавиха и искането си за оставка на управляващите. До напрежение не се стигна.

Валентин Попов от полицейския синдикат каза, че ще продължат да си отстояват позицията по всякакъв начин, позволен от закона и допустим в усложнената от коронавируса обстановка.

mediapool.bg