Кламер БГ - Новини: Подобрява се състоянието на сестрата на починалото момче в Кардам

Подобрява се състоянието на сестрата на починалото момче в Кардам

България

|
Четв, 31 Окт 2019г. 10:03ч.
Подобрява се състоянието на сестрата на починалото момче в Кардам

Подобрява се състоянието на 11-годишната сестра на починалото дете от Кардам и най-късно утре то ще бъде изведено от реанимация. Това съобщи проф. Виолета Йотова от болница "Света Марина" във Варна пред бТВ.

"Детето е с подобрен сърдечен ритъм, спокойно е, утре вероятно ще я изведем от реанимация, няма вече опасност за живота й", каза проф. Йотова.

Според нея отпада версията за инфекциозен характер на заболяването, защото детето се е оправило за кратък период от време.

Хранително отравяне също е изключително малко вероятно, защото детето е останало без диария и повръщане в болницата.

Проф. Йотова смята, че става въпрос за токсично засягане на сърдечния мускул.

Състоянието на по-малката й сестра на 7 години се е подобрило и тя е изписана от реанимацията.

Другите три деца са в добро състояние и се намират в болница в Добрич.

Майката на децата разказа пред бТВ, че в събота вечерта срещу неделя на децата им става лошо и започват да повръщат. Те са били при баба си и дядо си.

Започнали са да повръщат около 1:30 през нощта. Това не е спряло до следващия ден – в неделя. Тогава майката се обажда на екип на Спешна помощ. Той пристига, но лекарят не им е направил обстоен преглед.

"Той просто ги видя и каза, че ще им постави инжекция, за да спрат повръщането. Малката дъщеря на 7 години спря повръщането. Тя излезе да играе, а другите две не спряха да повръщат", каза майката.

Тя твърди, че децата нямат достъп до почистващи препарати и лекарства.

Жената е разведена от една година и сама отглежда децата, с помощта на родителите си.

"Те винаги са облечени, изкъпани, нахранени, ходят редовно на училище", каза майката.

Единствените лекарства, които е имало в дома им са били хапчета за смучене против кашлица "Проспан" и капки за нос, обясни жената.

Стефчо е на 9 години, винаги ме е питал, когато е намирал нещо, никога не е вземал нещо на своя глава, каза почернената майка.

По думите й единствено най-голямата й дъщеря е лежала в болница, защото често боледувала и имала проблем с бъбреците и бронхит. Другите деца нямали здравословни проблеми.

Според майката няма как случаят да е свързан със самоубийство.

Йорданка Чанева, районен прокурор на Генерал Тошево, обясни че за случая на този етап изключително важни са експертизите, които се очакват и резултатите от тях. Назначени са съдебно-химическа и токсикологична експертиза.

В сряда са били разпитани медиците от Спешната помощ, които са посетили адреса на семейството, обясни още прокурорът.

По думите й това, че се проверява склоняване към самоубийство е рутинен начин за започване на разследване. Основната версия, по която работят институциите, е отравяне. Разследването е за склоняване към самоубийство, защото такава е процедурата при неустановена причина за смъртта.

mediapool.bg