Кламер БГ - Новини: Повишено търсене на неразрешени у нас лекарства в извънредното положение

Повишено търсене на неразрешени у нас лекарства в извънредното положение

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 13:17ч.
Повишено търсене на неразрешени у нас лекарства в извънредното положение

От началото на извънредното положение на 13 март до 27 април са получени 82 сигнала за липси или недостиг на лекартва на онлайн платформата

www.parallel-trade-development.org, поддържана от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), която представлява дистрибутори, занимаващи се с паралелен внос и износ на медикаменти.

Голям брой сигнали са били подадени през първите три дни на извънредното положение, след което са влезли в нормалните си граници от 3-6 сигнала на ден, обясни изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова. От създаването на платформата през юни 2018 година досега на нея са постъпили общо 922 сигнала.

Хората са търсили лекарства, смятани за ефективни срещу Covid-19

Както обикновено на платформата са постъпвали основно сигнали за неразрешени у нас или дерегистрирани продукти, т.е. лекарства които не са налични на българския пазар по принцип. За липсата на такива продукти са 81% от сигналите.

По време на извънредното положение обаче прави впечатление, че немалка част от сигналите (32%) са за коментирани в публичното пространство препарати в процес на клинични проучвания при лечение на Covid-19.

Трудности пред лечението на хронично болни пациенти

Останалите продукти, за които се подават сигнали, са терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от самите пациенти, тъй като лекарствата или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от българския пазар. В тази категория попадат 27 сигнала за лекарства за за лупус и ревматоиден артрит. С по-малък брой сигнали са неразрешени за употреба в България и съответно по-голямата част дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и др.

"В момента ескалира търсенето на неразрешени и дерегистрирани у нас продукти, което е сигнал, че е необходимо да има механизъм за вноса им за нуждите на извънболничната помощ", коментира Маринкова. В момента неразрешени у нас лекарства се внасят само по заявки на болниците за нуждите на болничното лечение. Това обаче не е възможно за пациенти с хронични заболявания, които се лекуват в извънболничната помощ, което ги принуждава да си набавят нужните медикаменти от чужбина.

Такъв е именно примерът с медикаменти за лупус и артрит, които се оказаха особено дефицитни в условията на пандемия заради съобщения, че някои от препаратите са ефективни при лечение на коронавирус. Това доведе до дефицити и ограничения в продажбите, което затрудни снабдяването на българските пациенти дори от съседни държави, от които преди кризата са си ги купували.

Търговците искат по-лесен и сигурен внос

Асоциацията на паралелните търговци настоява от години такъв внос да е разрешен и за нерегистрираните у нас продукти, които се прилагат в извънболничната помощ, защото това ще улесни пациентите в достъпа им до лечение и медикаментите ще стигат до тях по сигурен път. Идеята е пациентите да си получават лекарствата от кабинета на лекаря или направо от аптеката.

"Така лекарствата няма да пътуват в куфари, а в хладилни контейнери и с качествена логистика, съхранявайки се по правилата. Това ще ограничи и рисковите продажби в интернет", коментира Маринкова.

И в момента лекарите предписват на пациентите си лекарства, които не са налични на българския пазар, преценявайки, че това е най-подходящата терапия за тях.

В ситуации на недостиг и липси паралелният внос от други държави-членки на ЕС позволява той да бъде преодолян.

От асоциацията на паралелните търговци дават пример, че 12% от пациентските сигнали са били за лекарство за рак на гърдата с временно преустановен внос от февруари тази година. "Те са напълно обслужени, тъй като от 18 февруари има непрекъснат паралелен внос на същия продукт от Европа. Това е още едно доказателство, че зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността между държавите в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяване, гарантират достъпа до лекарства и са ефектина превенция на недостига им", коментираха от асоциацията.

mediapool.bg