Кламер БГ - Новини: Под карантина са 38 ученици от Стара Загора заради Covid-19

Под карантина са 38 ученици от Стара Загора заради Covid-19

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 17:37ч.
Под карантина са 38 ученици от Стара Загора заради Covid-19

Трети случай на коронавирус в училище е регистриран два дни след началото на учебната година.

След учебни заведения в София и Русе, под карантина са поставени 38 ученици от езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора от днес. Причината е, че единайсетокласник от гимназията е дал положителна проба за коронавирус в сряда. Първоначално бе съобщено, че карантинираните ученици са 42-ма, но в късния следобед РЗИ-Стара Загора обяви, че става дума за 38 младежи.

Ученикът е в добро здравословно състояние, няма и не е имал никакви симптоми. Семейството му е пожелало да се тества, благодарение на което е станало ясно, че е носител на вируса, каза директорът гимназията Теодора Николова пред БНР.

"Факт е, че той вече е бил на училище през целия ден и в контакт с целия си клас", посочи тя.

По тази причина за 14 дни под карантина от днес е целият клас плюс други деца, контактни в смесените профилирани часове.

"Очакваме РЗИ и съответните органи да връчат документите на семействата. Късно снощи сме предупредили. В такъв случай училището организира обучение в електронна среда от разстояние", заяви директорът на езиковата гимназия в Стара Загора.

След установяването на случая веднага са предприети мерки за дезинфекция на училището.

Останалите класове учат нормално. Учителите няма да бъдат поставени под карантина, каза Николова.

В сряда стана ясно, че цял клас от математическата гимназия в Русе е под карантинира заради 16-годишен ученик, който е дал положителен тест за коронавирус. Под карантина е и ученичка от девети клас, която е била контактна с момчето. Нейният клас засега не е под карантина.

Директорката на математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе Галина Бобева обясни, че след тържественото откриване на учебната година, след прибиране в къщи, един от учениците се е почуствал неразположен и е дал положителна проба за Covid-19.

"Още вчера сутринта от РЗИ получихме предписание и бяха карантинирани всички ученици от неговата паралелка", каза Бобева.

По думите й паралелката преминава на обучение в електронна среда. Всички останали ученици продължават по алгоритъма с присъствената форма при спазване на всички противоепидемични мерки. Класният ръководител на този клас е дал отрицателна проба на теста за коронавирус, на другите учители не се налага тестване.

Днес и утре пък ще бъдат тествани всички контактни деца на осемте заразени с коронавирус учители от столичното 55-то училище "Петко Каравелов".

Училището ще продължи да работи. При положителна проба на някои от децата от РЗИ ще започнат епидемиологично проучване, което ще обхване и

родителите, и всички, които са контактни от първи ред. Но към момента няма да се затваря училището и в следващите дни ще се тестват само децата, които са били контактни на две от положителните учителки. Другите не са били контактни.

"Не мога да виня ръководството на 55-то училище в София. Ще проверим случая, но най-важна е личната отговорност - на всеки един учител, и на родителите за техните деца", коментира образователният министър Красимир Вълчев.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, отчитайки, че учениците заболяват много по-малко", коментира образователният министър. Той уточни, че "при допускането, че учениците заболяват три пъти по-малко, ще имаме поне 15 учители и ученици ежедневно, или поне 10 ученици и учители ежедневно", посочи той.

Нужна е система, която да отчита заразените ученици

Първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година показват, че това се е случило извън училище, коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

"Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде систематичен, спокоен", посочи той.

Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има, за да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.

"Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от Covid-19. Този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви лекарят.

Той препоръча подходът към учениците да е индивидуализиран, защото мерките се спазват по един начин от учениците в началните класове и по различен начин от тези, които са в гимназиалния курс.

Александър Симидчиев предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но не вярва да се получи някакъв страхотен бум.

"Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията", препоръча пулмологът.

От началото на пандемията у нас до момента са направени над 470 000 PCR теста, като са открити около 18 000 случая, което е една идея по-малко отколкото се е очакваше - около 25 000, коментира още д-р Симидчиев.

По думите му "засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма".

За момента броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна, обобщи пулмологът.

Тежките случаи в интензивните отделения намаляват

За последните 24 часа заразените с коронавирус у нас са по-малко от излекуваните. Новите случаи са 174 при общо направени 4835 PCR теста. Положителните проби за денонощието са 3.6%. В същото време излекуваните от Covid-19 са 184. Това показват данните в Националната информационна система.

Най-голям брой на заразени с коронавирус през последното денонощие е регистриран в София (39), следват областите Благоевград (28), Пловдив (19), Бургас (14), Стара Загора (12) и Ямбол (10).

С новорегистрираните потвърдените случаи на Covid-19 общият брой на заразените от началото на пандемията става 18 390, от които 4410 са активни. В същото време броят на излекуваните достига 13 241.

В болница към днешна дата се лекуват 744 заболели. От тях 43 се намират в интензивно отделение, като броят на тежко болните в интензивни отделения бележи чувствителен спад. За сравнение преди седмица на 2 септември в интензивни отделения са били 57 души, а преди 2 седмици - на 2 септември - 62 души. За спад на лекуваните в интензивни отделения докладваха на здравния министър и директорите на регионалните здравни инспекции в страната по време на редовната им седмична видеоконферентна среща.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 739. За последното денонощие са починали трима.

mediapool.bg