Кламер БГ - Новини: Повече КПП-та и полицейски проверки на утрешното Велико народно въстание

Повече КПП-та и полицейски проверки на утрешното Велико народно въстание

България

|
Ср, 09 Септ 2020г. 19:02ч.
Повече КПП-та и полицейски проверки на утрешното Велико народно въстание

МВР категорично не използва частни гардове и охранителни фирми при осигуряването на сигурността по време на протести, заяви началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойнев пред журналисти в сряда. Той информира какви мерки са предприети за охрана на утрешния масов протест "Велико народно въстание" на пл. "Независимост" в София.

Както е известно, на предишното "Велико народно въстание", състояло се на 2 септември, охраняващите полицаи допуснаха агресивни групи почти час да мятат самоделни бомби, бутилки, павета и каквото намерят, в резултат на което се стигна до тежки сблъсъци, над 100 арестувани и полицейско насилие, включително срещу журналисти. МВР обаче твърди, че се е справило перфектно и че случаи на насилие не е имало.

На планирания за 10 септември протест ще бъдат изградени контролни пунктове за проверка и наблюдение на лица, а при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение за непозволени предмети и пиротехника, съобщи Стойнев.

Той припомни, че според закона в такива мероприятия не могат да участват хора, които носят оръжие или друго специално предназначено средство, което може да се използва против живота и здравето на хората.

Обособените контролно-пропускателни пунктове около мястото на протеста ще бъдат значително повече в сравнение с демонстрацията на 2 септември, каза Стойнев.

Допълни, че няма да се допускат маскирани лица. Десетки такива обаче бяха допуснати на протеста на 2 септември.

"При забелязване на лица и групи с явни намерения да извършат груби нарушения да сигнализират на полицейските органи и да се дистанцират, разграничават и непротиводействат при предприемане на действия за тяхното отстраняване", призова още Стойнев.

Той каза, че за 10 септември има два заявени протеста и един, който е организиран през социалните мрежи. Всички те са заявени за т. нар. "Триъгълник на властта" - президентството, Министерски съвет и Народното събрание.

Преди няколко дни инициаторите на антиправителствените протести от Отровното трио - адв. Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков – обявиха, че свикват Велико народно въстание 2 на 10 септември (четвъртък) в 8:00 ч. Те призоваха хората да си пуснат отпуск и да повикат приятели, близки и колеги.

"Категорично заявявам, че МВР не използва частни гардове, преоблечени като полицаи и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване на масови мероприятия", заяви комисар Стойнев в отговор на слухове, че полицаите, арестували протестиращи на 2 септември, не са били служители на СДВР.

На въпрос дали униформените отново ще бъдат оставени под канонада от бомбички, началникът на "Охранителна полиция" отрече това да е бил случаят предния път. "Не сме оставили полицаите на обстрела на бомбите, действали сме съобразно обстановката и обстоятелствата. На място се решават действията, които трябва да се предприемат", каза Стойнев.

Адвокат Хаджигенов с наръчник за безопасност в случай на ексцесии

Междувременно адвокат Хаджигенов от "Отровното трио" публикува в социалните мрежи клип с "Инструкции за безопасност при задържане и полицейско насилие".

Той разяснява на гражданите какво да правят, за да не се повторят ексцесиите от "Кървавата сряда" на 2 септември.

Хаджигенов заяви, че със сигурност се очакват правителствени и платени провокатори, които ще бъдат допуснати с камъни, бомби, еднометрови винкели. "Те нямат общо с нас, никога не са имали общо с нас", заяви той.

"Дръпнете се от тях, осигурете достатъчно голям периметър около тях. Ако има достатъчно много хора, няма да имате възможност да се дръпнете, тогава просто седнете на земята и ги оставете да "щръкнат", посъветва адвокатът.

"Ако искахме да правим въоръжено въстание, щяхме да го направим, а не да стоим 63 дни на мегдана", каза още Хаджигенов.

Останалите съвети може да проследите тук

mediapool.bg