Кламер БГ - Новини: Плевнелиев поиска депутатите да подкрепят всички проекти за модернизиране на армията

Плевнелиев поиска депутатите да подкрепят всички проекти за модернизиране на армията

България

|
Вт, 19 Апр 2016г. 16:57ч.
Плевнелиев поиска депутатите да подкрепят всички проекти за модернизиране на армията

Президентът Росен Плевнелиев призова депутатите да подкрепят всички девет проекта за модернизиране на армията. Той присъства на ВИП-ден на учението "Ответен удар 16", който се състоя във вторник на учебния полигон "Ново село" край Сливен.

"Днес е добър повод да обсъдим перспективите за изпълнението на програмата за изграждане на нови способности на българските въоръжени сили до 2020 година", посочи той и апелира към народните представители да не избират само един или два от проектите, заложени в нея.

По думите му в цялата програма има интегриран подход и всеки от деветте проекта е важен. Според него е важно планът да бъде приет и изпълнен в неговата цялост и интегритет, а парите за отбрана да бъдат увеличавани плавно, така че в рамките на десетилетие да достигнат два процента.

Правителството вече одобри двата най-големи проекта от модернизацията на армията – за придобиването на нов тип боен самолет и два модулни патрулни кораби. Те ще излязат минимум 2.5 млрд. лева, като все още не е ясно от къде ще се намерят пари за изплащането им.

Президентът заяви, че няма да бъде добър сигнал към въоръжените сили, ако месец след като планът е бил приет, голяма част от приоритетните проекти бъдат отрязани. Според него спешна нужда от модернизация имат както военно-въздушните и военно-морските, така и сухопътните ни сили.

Друг от основните проекти предвижда закупуването на бронирани машини за пехотата за общо около 1 млрд. лева.

"България получи много висока оценка за начина, по който пази външната граница на Европейския съюз и тя дойде от не един или двама високопоставени политици", каза още Плевнелиев, цитиран от БТА.

Според неговата лична оценка правителството се справя добре и българските граждани могат да бъдат спокойни по отношение на противодействието на миграционната вълна.

Президентът информира още, че България е получила висока оценка на приключилия днес Съвет на министрите на отбраната и министрите на вътрешните работи в Люксембург.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов заяви от своя страна, че сътрудничеството между армията и полицията на границата става все по-добро.

Той посочи, че за добрата координация между тях е необходимо време и въпреки различния начин на действие и мислене, целта им е обща. На въпрос дали са достатъчно военнослужещите на границата, Попов отговори, че всеки ден се извършва оценка.

По думите му не е необходимо да се изпратят безкрайно много хора по границата, когато няма необходимост, а след това да няма ресурс.

Към момента 71 военнослужещи се занимават с логистична поддръжка, а триста други са допълнително разположени на турската и македонската граници. На въпрос колко военнослужещи могат да бъдат изпратени да охраняват границата, той отговори, че има план за 1000 души, но това не означавало, че толкова е лимитът.

Генерал-лейтенант Попов даде добра оценка за учението "Ответен удар 16", като заяви, че то е планирано много реално, извършена е била много сериозна подготовка и видяното днес го задоволява.

Генерал - майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски, който е планиращ учението, заяви, че след като бъде сертифицирана Моторизираната пехотна батальонна група от състава на Сухопътните войски, ще участва в мисия в Афганистан.

mediapool.bg