Кламер БГ - Новини: Пламен Георгиев успя да забърка каша и с испанския си език

Пламен Георгиев успя да забърка каша и с испанския си език

България

|
Ср, 28 Авг 2019г. 09:21ч.
Пламен Георгиев успя да забърка каша и с испанския си език

Бъдещият консул във Валенсия и бивш шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев не спира да се забърква в удивителни каши с личните си документи. В разгара на “Апартамент гейт“ се оказа, че имотите му са със “сгрешени данъчни оценки“ и той тръгна да ги оправя постфактум, за което получи пълно съдействие от Столичната община. Сега се появиха твърде странни обстоятелства около сертификата му за владеене на испански език.

В автобиграфията на Пламен Георгиев, публикувана в сайта на Народното събрание, пише, че той има ниво на владеене на испански език "А2". Според европейските критерии това ниво е доста ниско ниво. То гарантира, че човек може да общува при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Експертите приемат за владеене на език нивата от "В1" нагоре.

Ниското ниво на испански език бе един от аргументите на българите, живеещи във Валенсия, да протестиращ срещу изпращането на Пламен Георгиев.

Във вторник “24 часа" публикува сертификат на Пламен Георгиев за владеене на испански език, ниво "В1". В него пише, че той е преминал 140-часово обучение, за да придобие нивото. Датата на издаване на сертификата е 2 март 2017 г.

Това означава, че бившият шеф на КПКОНПИ е придобил по-високото ниво "В1" почти година преди Народното събрание да впише официално на сайта си, че уменията на Георгиев по испански са на ниво "А2", което е станало на 8 февруари 2018 година, съобщава бТВ

Не е ясно защо Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това е вписал, че познанията са му базови.

Историята става още по-съмнителна, защото езиковата школа, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1", е "Никанор" ООД. През 2016 г. тази фирма изпълнява обществена поръчка за чуждоезиково обучение по испански език, възложена от КПКОНПИ. Договорът с нея е подписан от Пламен Георгиев и от главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

Пламен Георгиев така и не е отговорил на телефонните позвънявания на бТВ, за да коментира неяснотите.

Във вторник премиерът Бойко Борисов защити назначаването на Георгиев за консул с аргумента, че той е "с няколко образования, хиляди награди, милиарди задържани и конфискувани средства". Борисов обясни, че бившият шеф на КПКОНПИ знае няколко езика и има достатъчна езикова подготовка.

mediapool.bg