Кламер БГ - Новини: Семейството на застреляните българи в Чикаго събира пари да ги погребе у дома

Семейството на застреляните българи в Чикаго събира пари да ги погребе у дома

България

|
Пон, 14 Окт 2019г. 13:33ч.
Семейството на застреляните българи в Чикаго събира пари да ги погребе у дома

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която загинаха трима българи, вече са пет.

Починала е още една жена, тежко ранена при инцидента. Това е 53-годишната Йоланда Топоска – сънародничка на нападателя, който е 67-годишен поляк, строителен работник, който от 15 години живее в блока.

Убитите българи са семейство – съпруг, съпруга и майката на съпруга.

Според информация на полицията нападателят е познавал жертвите, които са му били съседи и спречквания между тях не е имало, предаде базираният в Чикаго сайт BG Voice.

Мъжът влязъл през открехнатата врата на апартамента на българите и ги застрелял докато те вечеряли. След това се качил на горния етаж и там прострелял полякинята, която по-късно умира от раните си.

По неофициална информация на BG Voice убийствата са извършени със собственоръчно сглобено оръжие. Полицията продължава изясняването на случая.

Жертвите – Ивайло и Цветанка, заживели в Чикаго след сватбата си преди около година. В техния апартамент живеели и майката на Ивайло – Искра, както и нейният партньор – американецът Дейвид. Те също са убити в събота.

Жертвите. Сн. Bg-voice.com

От предишен брак Ивайло има дъщеря в тийнейджърска възраст, която също живее в града, а Цветанка има син, Даниел. Той също е живеел в апартамента където е извършено престъплението.

През последната една година Цветанка е била учителка в детската градина "Стелина", а преди това в неделното училище "Джон Атанасов". Жената е трябвало да бъде на работа в понеделник сутринта. Директорката Стела Калайкова не знае как ще обясни на децата, че тяхната учителка вече я няма. Тя разказва, че и децата, и родителите много са обичали Цветанка.

Ивайло е работил в сервиз за смяна на автостъкла.

Всички са разстроени и потресени от убийството.

Българската общност в Чикаго е започнала дарителска кампания на платформата gofundme.com, за да могат телата на загиналите да бъдат транспортирани в България.

Нужни са 50 000 долара, до момента са събрани близо 15 000.

"Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи четворнa трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaшето cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят, кaкто подобaвa", пишат децата им, подписали се като Дани и Иси.

Те разказват за вечерта на трагедията: "Нищо неподозирaщите Цвети, Иво, Иcкрa и Дейвид cе бяхa cъбрaли нa cемейнaтa трaпезa, без дa знaят че товa ще им бъде поcледнaтa вечеря нa този cвят. Те бяхa убити зверcки, зacтреляни, без никaквa милоcт от един индивид c пcихични отклонения."

Цветанка Костадинова с директора на детската градина "Стелина" Стела Кайлакова. Сн. Bg-voice.com

Полицията смята, че нападателят е излязъл от апартамента си в около 17:30 ч. местно време в събота и е влязъл в апартамента на българското семейство, където открил огън и убил четиримата. След това, по данни на полицията, той отишъл на друг етаж в сградата, където в коридора видял жена и стрелял по нея. Жената е откарана в болницата в критично състояние, а по-късно вечерта умира.

Засега не се знае със сигурност каква е била причината за стрелбата. Според началника на местната полиция Антъни Рико стрелецът е имал пререкания със съседите си в миналото и е бил известен с избухливия си нрав. "Имал е спречквания с хората от сградата и преди, но не знаем какво го е подтикнало да стреля днес" подчертава Рико.

Управителят на сградата с апартаментите заяви, че заподозреният е имал напрегнати взаимоотношения и с други съседи през последните дни. Той допуска, че мъжът вероятно е бил подложен на финансов натиск, защото е имал сериозни финансови проблеми и е бил застрашен да изгуби жилището си, съобщи БНР.

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, каза, че поддържат непрекъснат контакт с полицията и българското Външно министерство. По думите му министър Екатерина Захариева следи отблизо случая.

Консулът изясни, че не е имало конфликт между убитите българи и стрелеца. Между тях не е имало допирни точки, а синът на Цветанка обяснил, че 67-годишният поляк не обичал да говори много, но въпреки това българското семейство се познавало с него.

Анчев съобщи, че полицията прави всичко възможно по случая и оказва помощ на близките на загиналите.

Според него жертвите са били симпатични, работещи и мили хора, които са се радвали на хубав живот в САЩ. По думите му Ивайло имал американско гражданство и е в страната от дълго време. Цветанка пък идва преди 2 или 3 години.

От консулството безспорно ще съдействат на близките на семейството. Анчев изтъкна, че ще се съобразят с желанието дали телата да бъдат кремирани или транспортирани до България.

Освен това дипломатът смята, че Чикаго има социален проблем от години. Според него през последното десетилетие е налице обезпокоителен ръст в убийствата, като само от началото на 2019 г. има над 400. Анчев каза, че значителна част от тях са заради враждуващи престъпни организации.

Консулът посочи, че за последните 10 година в районни затвори има по един българин на година, което в контраст на 100-хилядната общност в Чикаго, означава, че сънародниците ни живеят мирно и спокойно.

mediapool.bg