Кламер БГ - Новини: Пет години прокуратурата разследва четири подписа на Христо Иванов

Пет години прокуратурата разследва четири подписа на Христо Иванов

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 13:59ч.
Пет години прокуратурата разследва четири подписа на Христо Иванов

Делото за четирите подписа на бившия правосъден министър Христо Иванов е възобновено след близо 3 години никакво движение по него. Причината за това са "възникнали нови факти и обстоятелства", съобщиха във вторник от държавното обвинение. Какви точно са те, не става ясно.

Делото е образувано преди почти пет години – през септември 2015 г. Поводът е подозрение, че подписът на Иванов под четири заповеди не е истински. Сигнал до държавното обвинение бе подаден от сдружението "План Б" – организатор на протести срещу Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Няма го извършителя

След образуването му, по делото е изготвена експертиза, пишат от прокуратурата. Нейните изводи са, че подписите не са автентични. През август 2017 г. делото е спряно заради "неразкриване извършителя на деянието". Сега обаче материалите са извадени от чекмеджето и отново са актуални.

Самият Иванов многократно е заявявал публично, че подписите под въпросните заповеди са негови. Той никога не е бил викан на разпит, нито пък разследващите са искали от него да даде т.нар. "сравнителен материал", т.е. автентичен подпис, за да бъде сравнен с този върху заповедите. Вместо това са изследвани подписи от други заповеди и протоколи.

Заповедите

И до момента делото се води срещу неизвестен извършител. Миналата седмица на разпит бе привикана някогашната шефка на кабинета на Иванов в правосъдното министерство Надежда Йорданова.

"Учудена съм както от повода, така и от скоростта на предприетите действия от страна на Прокуратурата. Недоумявам защо са били необходими цели 5 години, за да се проведе с мен тази беседа на тема документооборот. Става дума за документи, които са обичайни за дейността на една администрация и за които не ми е известно някой да е оспорил тяхната автентичност и достоверност", написа тя във фейсбук.

Въпросните четири заповеди са за прекратяване на договорите на двама служители. Единият преминава на работа в друга администрация, а другият е бил още в изпитателен срок. В първия случай става дума за жена, изпълнявала длъжността главен юрисконсулт в отдел в министерството. Тя е разпитана от следовател още на 30 септември 2015 г.

"Не съм открила нищо нередно в тази заповед. За мен беше достатъчно, че тя е факт и аз съм започнала работа на друго място", казва тя.

Втората служителка твърди, че когато е подписала заповедта си, върху нея не е имало подпис на министъра. След това, при разпита си, вижда, че той е положен.

Предстоят разпити

След възобновяване на делото започват разпити, става ясно от прокурорското съобщение. Ще бъдат разпитани заместници на Иванов и ще се установява как са били подготвени заповедите.

Лоботомичен фарс

Делото е политическа поръчка, написа във фейсбук самият Иванов. Според него то е показателно за това как прокуратурата се използва за инструмент за натиск срещу неудобни.

"Изказвам съболезнования на колегите, на които е възложена тази абсурдна политическа поръчка: Този лоботомичен фарс се реанимира винаги, когато има политическа нужда да бъда “ударен” - конфликта ми като министър с Цацаров, изборите 2017 и сега, в началото на новия предизборен сезон", написа Иванов.

mediapool.bg