Кламер БГ - Новини: Пациенти с лупус и артрит остават без поддържаща терапия

Пациенти с лупус и артрит остават без поддържаща терапия

България

|
Вт, 23 Юли 2019г. 16:46ч.
Пациенти с лупус и артрит остават без поддържаща терапия

Лекарство за пациенти с лупус и ревматоиден артрит липсва в аптеките у нас от края на миналата година, а сега производтството му спира и се изтегля от страната, което оставя много пациенти без поддържаща терапия. За това сигнализираха от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания във вторник пред БНР.

“Вече повече от 6 месеца хиляди пациенти не могат да си купят лекарството “Резохин“, което се приема като поддържща всекидневна терапия при лечение на лупус и ревматоиден артрит", каза пред БНР Боряна Ботева, председател на Управителния съвет на Организацията на пациентите с ревматологичи заболявания в България.

"Започнахме да получаваме сигнали на Фейсбук страницата на сдружението, че липсва медикаментът “Резохин“, който се реимбурсираше от здравната каса. Това е основен медикамент, особено при пациентите с лупус, а според данни на Здравната каса са диагностицирани 3 900 души. Те остават без лечение, тъй като медикаментът липсва“, обясни Ботева.

“Свързахме се с фирмата производител, където ни беше казано, че имат производствени проблеми, но се очаква да имат медикамента през месец май. Да, обаче това не се случи. На поредното запитване, което отправихме - този път до институциите, от Националния съвет по цени и реимбурсиране ни уведомиха, че на 6 юни е постъпило заявление от фирмата производител за изтегляне на медикамента от позитивния лекарствен списък и заличаване на цената му. Ние изпратихме писмо до Изпълнителна агенция по лекарствата, откъдето ни уведомиха, че пък на 21 юни фирмата производител е подала заявление, че спира производството на медикамента, макар че според закона този процес е обратен. Първо трябва да се подаде уведомление, че производството спира (което трябва да стане 18 месеца преди реалното спиране) и чак след това да се поиска изтегляне на медикамента от позитивния лекарствен списък“, поясни Ботева.

Тя посочи, че когато медикаментът е единствен и в случая няма заместител, институциите трябва да могат да реагират, така че хората да не остават без лечение.

Една част от пациентите

преминават на лечение с алтернативния медикамент “Плакенил“, който пък изобщо не се внася в България и хората си го купуват от Гърция или Турция, уточни още Боряна Ботева.

Основният проблем според пациентската организация е, че държавата не е осигурила алтернатива на лекарството по линия на здравната каса.

"Защото, ако имаше алтернатива, проблемът щеше да е много по-малък. Не да пътуват до Гърция или да си поръчват онлайн, или каквото се сетите. Тук разнасяме едни хапчета напред-назад като амбулантни търговци. Това е основен медикамент", коментира Ботева.

mediapool.bg