Кламер БГ - Новини: Моделът ГЕРБ-ДПС победи: Партийната субсидия 1 лев, останалите пари – от бизнеса

Моделът ГЕРБ-ДПС победи: Партийната субсидия 1 лев, останалите пари – от бизнеса

България

|
Четв, 04 Юли 2019г. 19:00ч.
Моделът ГЕРБ-ДПС победи: Партийната субсидия 1 лев, останалите пари – от бизнеса

Субсидията за партиите става 1 лев на глас, решиха ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля", които в четвъртък приеха окончателно поискания от премиера Бойко Борисов правителствен законопроект за промени в държавния бюджет за 2019 г. Веднага след това бе прието и предложението на ДПС, инициирано от депутата им Делян Пеевски, партиите да могат безлимитно да се финансират от бизнеса.

БСП призова да се намали партийната субсидия, но не и до 1 лев, за да не се допускат външни или мафиотски интереси в политиката. Общо взето на същата позиция са ВМРО и НФСБ.

ГЕРБ обаче отказват да водят този разговор. Вместо това през цялото време атакуваха БСП за това, че била "фалирала" – като че ли това е най-големият възможен грях на една партия, а освен това твърдяха, че социалистите като "истински матросовци" бранят партийната субсидия от 11 лв. Това не е вярно, но също така е факт, че БСП не е предложила нищо конкретно по въпроса за субсидиите, освен за широк дебат – какъвто досега наистина не е имало.

Законодателната инициатива на ГЕРБ пък наистина прилича на наказателна акция срещу опонентите й, тъй като по замисъл промяната важи само за 2019 г., но после може да се удължи или видоизмени в търсене на "по-рационални решения", както обяви преди ден шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Орязването на субсидиите от 11 лева на 1 лев за получен глас бе прието със 119 гласа "за", 71 "против" от БСП и 16 "въздържал се" от НФСБ и ВМРО.

Отхвърлено беше предложението на ДПС за субсидия от 0 лева на глас, както и това на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна дейност да е 1.5 млн. лева.

Моделът "Пеевски" за финансиране от бизнеса

Веднага след това бяха приети промени в Закона за политическите партии, които да позволят отвореното им финансиране от бизнеса по "американски модел", както предложи Пеевски.

С редакционна поправка на лидера на НФСБ Валери Симеонов беше окончателно записано, че партиите няма да могат да получават средства от юридически лица и еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения и/или са офшорни компании.

Симеонов предложи също даренията от физически и юридически лица да са с лимит до 8 млн. лв. за една календарна година, но това бе отхвърлено.

Новите правила не ограничават фирми с държавно участие или такива, печелещи обществени поръчки (тоест пак зависими от властта), да финансират партиите.

Законът досега позволяваше на политическите сили до 10 хил. лв. дарения от физическо лице, но таван за спонсорирането от бизнеса нямаше.

До въвеждането на някакви ограничения за частното финансиране на партиите се стигна след като председателят на БСП Корнелия Нинова постави въпроси към вносителите: ще имат ли право фирми, които дължат средства на държавата, изпълняват обществени поръчки или са регистрирани в офшорни зони, да спонсорират партии.

Симеонов: Големите фирми са контролирани и изнудвани от големите партии

Валери Симеонов се съгласи с някои от аргументите на левицата и предложи прецизиране на текстовете. "В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии, най-вече от управляващите партии", коментира той, цитиран от БТА.

Симеонов отбеляза, че сега действащият чл. 24 от Закона за политическите партии забранява спонсориране от религиозни формации и субекти, както и дарения от чужди фирми, неправителствени организации и правителства.

Корнелия Нинова го поздрави за стъпката за редактиране на разпоредбите. С текстовете, които сега се предлагат, и в които пише "юридически лица", се заобикалят забраните, които съществуват в момента, изтъкна обаче тя.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" цитира закона и отбеляза, че остават текстовете със забраните за финансиране на партии от религиозни институции, от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел, единствено отпада забраната за финансиране от юридически лица и еднолични търговци.

БСП: Новите правила за финансиране са рекет и данък "корупция"

Крум Зарков от левицата коментира, че даренията от юридически лица и еднолични търговци, които се позволяват, много често са не по воля, а по принуда, т.е. рекет. Легализираме по този начин политическия рекет, посочи той.

"Днеска българските граждани трябва да знаят, че създадохме нов данък - данък "корупция" за всяка фирма, която не подпомага управляващите", обяви и Драгомир Стойнев от БСП и повтори, че това ще доведе до тотално изкривяване на българския политически процес.

Според него всяка фирма, която не спонсорира властта, ще се сдобие с по-голяма административна тежест.

Депутатът от БСП Пенчо Милков отбеляза, че дружество може да е регистрирано в България за 2 лв. капитал, но реалният собственик пак да е офшорна фирма.

"Не може на 4 юли да сравняваме чалгата с джаза", коментира съпартиецът му Атанас Костадинов по повод т.нар. американски модел за политическо финансиране.

От Ал Капне до Summertime

По думите му авторът на този модел, който се приема в момента, е реална фигура с италиански корени - Алфонс Габриел Капоне, повече познат като Ал Капоне. Този модел знаете как е завършил, не се съмнявайте че и този модел ще завърши по този начин, предупреди той, намесвайки в изказването си и Гершуин.

След това, окуражен от председателя на парламента Цвета Караянчева, Валери Симеонов запя Summertime, преди да предложи поправката за забрана на финансиране от фирми, регистрирани в офшорни зони.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) контрира, че левицата не е направила конкретни предложения: "Направихте ли конкретни предложения? Не! Само оплюване на всякакви други предложения с цел непоемане на каквато и да било отговорност, но вие нямате позиция, която да защитавате. През цялото време вашата позиция беше само против".

Промяната в размера на субсидията и допустимостта на финансирането ще влязат в сила не със задна дата от първи юли, както бе записано, а от обнародването на закона в Държавен вестник.

Спестените от партиите пари отиват за намаляване на дефицита

Спестените 14.6 млн. лв. от намаляването на държавната субсидия ще се връщат в държавния бюджет и отиват за намаляване на дефицита, обясни Менда Стоянова, макар по-рано премиерът да обеща, че парите щели да са за детски градини.

"Тази икономия в закона не е предвидена да бъде целево използвана за някакъв друг вид разход. Това означава, че тя остава в държавния бюджет и съгласно изискванията на закона за публичните финанси, отива за намаляване на дефицита, тъй като всички знаете, че по план ние имаме дефицит, респективно за увеличаване на излишъка, ако се отчете такъв", поясни шефката на бюджетната комисия.

БСП: Да харчим по-малко, но да не правим партиите зависими от мафията

Лидерът на БСП определи дебата за намаляване на субсидията като "надцакване по популизъм".

Тя упрекна и управляващите, и ДПС, че не са приели поканата им за разговори:"Вие отказахте ли да дойдете, да гледаме числа, финанси, така че да намалим субсидията, защото обществото иска да харчим по-малко пари, но да не правим партиите зависими от мафията".

Нинова допълни, че в същото време ГЕРБ не са ги поканили на разговори и определи проведените консултации като "задкулисни": "Събрахте се всички и си го решихте срещу опозицията".

ГЕРБ обвини БСП, че не може да се справи без сегашните 11 лева на глас

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че ако от БСП са искали да разговарят с ГЕРБ, е трябвало да се възползват от процедурата за законодателна инициатива между първо и второ гласуване на закона: "Вместо това сега, като истински матросовци, браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани, защото всички други пояснения всъщност прикриват едно - вашата партия не може да се справи без тези 11 лв., защото неразумно и нелогично сте изхарчили субсидията си".

В началото на дебата ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" отхвърлиха искането на БСП да се отложи разглеждането на законопроекта, тъй като не са проведени консултации и промените не са били подложени на обществено обсъждане.

"Угасяте лампата и отваряте вратата"

Пенчо Милков от БСП изтъкна, че свиването на партийната субсидия до лев на глас, съчетано с поисканото от ДПС

безлимитно частно финансиране или без никаква държавна субсидия, е начин за саморазправа с опозицията.

"Вие не предлагате никакъв модел. Вие угасяте лампата и отваряте вратата! В момента се предлага нещо, което показва само едно - че за вашата парламентарна група е ясно, че този 0 или 1 лев е временна мярка, временна бухалка да се извършват определени нелицеприятни дейности, да се остави без финансиране опозицията - дали лява, дали дясна, дали парламентарна или извън парламентарна", каза червеният депутат.

Хамид Хамид от ДПС отвърна, че става дума за "светло финансиране": "Разбира се, колеги, че сме съгласни, че финансирането трябва да е на светло, при платени данъци. Не знам за какво гасене на лампите говори господин Милков. Говорим за светло финансиране".

ГЕРБ, които доскоро също бяха против радикалното орязване на партийните субсидии, предложено преди три години от шоумена Слави Трифонов и подложено на референдум, оправдават сегашното си решение именно с този референдум.

Маноил Манев от ГЕРБ атакува БСП: "Никой от лявата страна на залата не иска, не желае, а и не може да си позволи лукса да признае тази истина: партията ви е фалирала".

"Лъжете, че БСП е фалирала, за което ще си носите отговорност", отвърна му Филип Попов от БСП.

"В кой закон пише, че партията - визирам ГЕРБ, следва да държи държавната си субсидия в банки и да печели от лихва и след това господин Борисов с държавни пари, раздавайки ги през прозореца на държавния си джип, да печели избори", запита Попов.

Както е известно, ГЕРБ държи на влог 23 млн. лева, а БСП и ДПС – по 6 млн. лева.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ също нападна БСП: "Излезте и си кажете, че искате да задържите 11 лева субсидия. Вие отляво нямате мнение, нямате пари. Банкрутирали!"

Трите партии от "Обединените патриоти" се разминават по темата за субсидиите. НФСБ и ВМРО настояват за намаляването им, но не и до 1 лев, докато "Атака" безрезервно подкрепя ГЕРБ.

Юлиян Ангелов от ВМРО пък изрази опасения за начина на функциониране на партиите:"Цялата държава ще се разпредели между определени бизнесмени по общини. Нали се сещаме всички общински пари през кои фирми ще минат?"

Георги Марков каза, че била нужна "финансова диета": "Трябва малко: "И лучец яж, водица пий. Дий, партийо, дий". Малко да търсим нови идеи и нови хора, пък тогава да мислим отново да се върнем към субсидии". "Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС", заяви още бившият седесар Марков, макар че в момента ДСБ не получава субсидия.

mediapool.bg