Кламер БГ - Новини: Партиите трябва да върнат 14.6 млн. лв. субсидии до края на 2020 г.

Партиите трябва да върнат 14.6 млн. лв. субсидии до края на 2020 г.

България

|
Пет, 14 Юни 2019г. 13:45ч.
Партиите трябва да върнат 14.6 млн. лв. субсидии до края на 2020 г.

Партиите и коалициите трябва да върнат надвзетите държавни субсидии до края на 2020 година. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви, предвиждат приетите окончателно промените в Закона за политическите партии.

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е 14.6 милиона лева.

Министерският съвет инициира поправката след разкритията на шоумена Слави Трифонов, че вместо по 11 лв. на глас, както е по закон, през миналата година политическите сили са получавали по 13 лв. Управляващите оправдаха разминаването в полза на партиите с това, че при начисляването на субсидията са отчетени и гласовете "не подкрепям никого".

Годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. досега, ще се преизчислява. Разликата между предоставените държавни субсидии ще се връща. Сумите ще се възстановяват по централния бюджет.

Законовите промени бяха инициирани от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас. Начислявани са малко над 13 лева, защото са отчетени и гласовете "не подкрепям никого".

Надвзетите пари са преведени на партиите с изборен резултат над 1% и коалициите с над 4 % на последните парламентарни избори. Въпреки че по-високи субсидии са отпускани и преди 2016 г., правителството предложи "допълнителните" суми да се връщат само за последните три години. Обяснението е, че иначе щяло да настане хаос заради давността за връщане на по-старите "наддадени пари“.

Пари ще трябва да връщат не само парламентарно представените в момента партии, но и тези, който са били в предходното Народно събрание или тогава са имали над 1% от гласовете. Това означава, че пари трябва да връщат: ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ, "Атака", "Воля", партиите от бившия Реформаторски блок (ДБГ, СДС, ДСБ, НПСД, БЗНС), както и "Движение 21", "Глас народен" и "Възраждане".

"За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%", обясни ден преди приемането на промените зам.-министърът на финансите Росица Велкова.

Заради скандала с по-високите субсидии прокуратурата разпореди проверка и след това обяви, че надвзетите пари са незаконни.

От БСП предложиха облекчен ред за връщане на средствата.

"Защото така поставяме в тежко и неизгодно положение тези партии, които така или иначе вече са получили веднъж субсидии над 11 лева. Ако не върнат тази субсидия, не се знае дали имат тази възможност, особено тези, които не са в парламента или вече не са в коалиция, ние ги санкционираме със 70%, 50%. Нека остане санкцията със 70 и с 50 на сто, но разликата от тези проценти да отива за покриване на дадената субсидия", каза Филип Попов от БСП по време на дебата в петък.

Предложението обаче бе отхвърлено.

Ако партиите не върнат доброволно субсидиите, от втория транш за тази година ще получат 70%.

Не беше прието и предложението на "Атака" по време на предизборната кампания ЦИК да поема разходите на партиите и коалициите за медийни дебати до 340 минути.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред журналисти, че съвсем очаквано всички са гласували за връщането на надвзетите суми: "Другото означава, че се очаква от политици да бъдат престъпници, злодеи, измамници и прочие. Аз не искам да бъда поставян в такава компания. Така че лично аз бях сигурен, че ще се подкрепи".

Симеонов заяви, че не е знаел, че са били начислявани по-високи субсидии на партиите: "Човек казва нещо, което знае, когато не знае как да го каже. Мога ли примерно да кажа сега колко е населението на Шри Ланка".

mediapool.bg