Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС опростиха дългове за над 8 млн. лв. на мюфтийството

ГЕРБ и ДПС опростиха дългове за над 8 млн. лв. на мюфтийството

България

|
Пет, 08 Март 2019г. 15:05ч.
ГЕРБ и ДПС опростиха дългове за над 8 млн. лв. на мюфтийството

С гласовете на ГЕРБ и ДПС на първо четене бяха подкрепени промените в Закона за вероизповеданията за опрощаването на дълговете им, най-голяма част от които са на Главното мюфтийство. Независимо от бурните възражения на "Обединени патриоти" и в отсъствието на червените депутати, законопроектът бе приет със 109 гласа "за", "против" и 24 и трима "въздържал се" при пълна липса на икономическа обосновка и уточнение какъв вид задължения ще се опрощават.

Окончателно му приемане ще позволи да бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, от които 8 106 000 лева са дълговете на Главното мюфтийство.

Защо се опростяват дълговете на Главното мюфтийство

В мотивите си ГЕРБ и ДПС посочват, че заради неизплатените си задължения мюфтийството не може да ползва новата държавна помощ, която депутатите приеха преди два месеца. За разлика от тях Българската православна църква обаче вече се възползвала от държавната субсидия, която бе драстично увеличена за двете вероизповедания с предишни законови промени на ГЕРБ и ДПС.

Съгласно новите правила бюджетните средства за БПЦ могат да надхвърлят 40 млн. лева годишно и не може да са под 15 млн. лева за година. Тези за мюсюлманското вероизповедание ще станат над 5.7 млн. лева. Така парите за БПЦ ще нараснат с поне 3 пъти, а тези за мюсюлманското вероизповедание - 12 пъти. Първият транш от 5 млн. лева за БПЦ бе отпуснат от правителството през януари с мотива да се платят заплати на свещениците. Мюфтийството обаче не може да си получи държавните пари, тъй като те биха били автоматично удържани за покриване на натрупаните задължения от над 8 млн. лева.

„Основната цел на закона беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество. Оказа се, че едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена“, каза финансовият министър Владислав Горанов часове след приемането на законопроекта на първо четене.

Според Горанов опрощаването на тези задължения не дава лош пример на останалите данъкоплатци, защото "случаят е по особен и не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания". Сумата била "относително малка сума на фона на 40 млрд. лв. приходи в бюджета". Той обаче отказа да каже за колко точно пари става дума. "Дълговете, вашите и на мюфтийството, са еднакво защитени от закона и няма да ги коментирам", обясни министърът.

По-рано говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик призна, че религиозната организация има натрупани задължения в размер на 8 млн. лв. - предимно неизплатени осигуровки към НОИ и имотни данъци. По думите на Горанов дълговете са за осигуровки, данък върху доходите на физическите лица има и корпоративен данък.

Разбивки с тези данни обаче не са били предоставени на депутатите преди гласуването, обясниха народни представители пред Mediapool.

Промените предвиждат още държавната субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Сега такава получават само задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.

"Който се е заиграл с ДПС, не е останал много във властта"

Нека обсъждането на проектозакона да бъде отложено, да бъде повикан министърът на финансите и БСП да участва в отхвърлянето на това безумие, настоя още преди началото на гласуването депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов ("Атака"), но това бе отхвърлено.

"Чудя се защо вие всичко това на вас от ГЕРБ? Какво ще постигнете? Един такъв законопроект е противоконституционен", заяви той и припомни, че от гласуването на закона в комисията по вероизповеданията не са минали 24 часа, както е по правилник, и не е редно той да се гласува в зала.

Шопов подчерта, че освен това не е ясно какви и колко са задълженията по пера на мюфтийството, за да бъдат опрощавани с лека ръка.

"Тук става въпрос за държавна помощ. Защо БДЖ не може да я получи, а я получава ДПС?", попита Шопов и допълни: "Казусът се превръща в прецедент. Вече всеки ще скача и ще иска такова опрощение".

По думите му случващото се сега много приличало на целувката на Орлов мост между Лютви Местан и Сергей Станишев преди години. Този път обаче това било като братска прегръдка.

"Който се е заиграл с ДПС, не е останал много във властта", обърна се Шопов към ГЕРБ.

Редно ли е всички данъкоплатци да дотират пенсиите на мюфтийството

"За втори път в рамките на два месеца гласуваме Закона за вероизповеданията. И двата пъти едно и също нещо - минава през комисия и влиза в зала без да са минали 24 часа. Предлагам да го наречем с ново име - закон за вероизповеданията в полза на мюфтийството", заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Задълженията на мюфтийството не трябва да се опрощават, тъй като те са длъжни да си ги платят, настоя той: "В края на краищата голяма част от тези пари, доколкото ни е известно, защото тази информация, разбира се, се крие, са осигуровки. Значи служителите на Главното мюфтийство ще получават пенсии, които ние в момента ще дотираме".

Валери Симеонов: "Ахмед Доган да върне дълговете"

Най-остро възрази лидерът на НФСБ Валери Симеонов:"Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група - в случая групата на ДПС. Призовавам колегите от ГЕРБ да не се връзват на тази въдица".

Той настоя Ахмед Доган да върне дълговете на мюфтийството. Това са 8 млн. лв., според мен те са абсолютно посилни на ДПС, смята Симеонов.

"Нека да не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България, партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС. Почетният им председател го обяви. Същият тоя Ахмед Доган, който си прибра 1.5 млн. заради това, че има изключително сериозни хидро-технически познания, можеше да отдели от тези пари нещо да покрие тези задължения", каза още Симеонов и припомни, че Доган притежава ТЕЦ "Варна".

"Г-н Симеонов, г-н Ахмед Доган не е тук в зала", обърна се към него председателката на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ)-

"Аз не съм сигурен, че не присъства. Той духовно се рее тук", отвърна й Симеонов.

Цветанов: Всички одобрихме законопроекта на КСНС, дори БСП

"Нека да не делим България на мюсюлмани и християни, защото това няма да доведе до нищо добро", призова председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ще гласувам по съвест и никой по никакъв начин не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си и да гласувам днес за законопроекта", допълни той.

Всички одобрихме

"Нека да си припомним КСНС май месец 2017 г. Нека да си припомним КСНС април месец 2018 г. И тогава имаше много ясен поет политически ангажимент от всички парламентарни сили, които участваха в него и се съобразихме и беше общо становището на президента, когато запозна медиите с целите и с това, което сме постигнали на КСНС. Днес разбира се, всеки може да интерпретира по своему това, което обсъждахме. Разбира се, че БСП не присъствайки в парламента, не идвайки на работа, могат да интерпретират най-волно и най-свободно", припомни Цветанов и уточни: "Тук не прави чест на БСП, защото по принцип те бяха "за" законопроекта, но казаха, че няма да сложат подписите си".

Никога по никакъв начин не е поставяно някакво условие за Закона за вероизповеданията, увери Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ е единствената партия, в която има представители от всички вероизповедания и подчерта, че това са достойни българи. "Молбата ми е да не влизаме в крайности", допълни още Цветанов.

Той призова БСП да не се заиграват с етническия мир, защото крайни изказвания по тази тема могат да доведат до противопоставяне, което като държава членка на ЕС не трябва да бъде допускано.

Преди два дни БСП заявиха, че опрощаването на дълговете на мюфтийството е поредната сделка между ГЕРБ и ДПС.

Станислав Станилов коментира, че не "Обединените патриоти", а самият дебат дели българите. Този законопроект е в нарушение на Конституцията, посочи той и отбеляза, че само президентът може да опрощава задължения.

Йордан Цонев от ДПС заяви по-рано, че законопроектът е въпрос на държавна финансова политика: "След като министърът на финансите е дал съгласието си, остава да преценят депутатите дали това могат да го приемат или не. Трябва да се прецени конкретно. Не искам да влияя на никого от колегите", каза Цонев.

Нинова: На КСНС не е ставало дума да се опрощават задължения на мюфтийството

В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче задочно опроверга Цветанов, заявявайки:

"На КСНС при президента всички бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране на вероизповеданията в България. Но нито дума не е ставало да бъдат опрощавани задължения на мюфтийството".

Тя попита и защо се опрощават задълженията на мюфтоийството, а не на "общинските болници или на бедните хора, които нямат възможност да си платят жилищата".

Нинова използва случая да повтори пак за съюза ГЕРБ-ДПС и да оправдае спорното решение на партията си да бойкотира парламента. "Вярвам, че хората ще разберат една от целите на излизането ни от НС, освен връщането на върховенството на закона и провеждане на честни избори, да се види истината на задкулисието, защото седейки вътре, ние го легитимираме. ГЕРБ управляват с ДПС и ОП, които са им параван. Сега, когато ни няма, това ясно ли е?", каза тя пред Нова телевизия.

mediapool.bg