Кламер БГ - Новини: ГЕРБ спаси Борисов от изслушване в парламента за Covid-19

ГЕРБ спаси Борисов от изслушване в парламента за Covid-19

България

|
Вт, 21 Апр 2020г. 14:10ч.
ГЕРБ спаси Борисов от изслушване в парламента за Covid-19

Няма да има изслушване в парламента на премира Бойко Борисов в парламента за за предприетите заради коронавируса здравни, икономически и социални мерки. Във вторник трябваше да се проведе извънредно заседание на Народното събрание, но депутатите от ГЕРБ не се регистрираха и така спасиха премиера от въпросите на опозицията.

Миналата седмица социалистите внесоха искането свикване на заседание, а председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ го свика за вторник, защото бе подписано от необходимия брой депутати, за да не може да откаже.

Депутатите трябваше да се съберат в 13 часа, но малко преди това Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че управляващата партия няма да участва в регистрацията. Обяснението - не искали да стават "съучастници на една политическа партия и нейната лидерка да използват парламента за личен пиар".

Стоянова обясни, че Народното събрание работи в условията на извънредно положение и депутатите трябва да се събират само за неотложни промени, свързани с мерките срещу коронавируса, както и за спешни законодателни промени. Случаят обаче не бил такъв.

"Какво можехме да научим от парламентарен контрол повече от това, което всеки ден се казва на на пресконференции, които се излъчват по всички национални медии се и стига до българските граждани. Само преди половин час приключи час и половина пресконференция, посветена на всякакви теми. Ваши колеги задаваха всякакви въпроси, включително и въпроса за това какво се случва след катастрофата, отнела живота на вашия колега Милен Цветков. Бог да го прости. Това е нашата позиция", каза Менда Стоянова пред журналисти в парламента.

И без извънредно положение Борисов рядко се явява в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси. За последно премиерът се яви на парламентарен контрол през февруари, а преди това - през октомври миналата година.

От БСП обаче не се отказват и веднага след проваленото заседание обявиха, че са внесли отново искането си.

"Стои стои въпросът за парламентаризма и държавността. Днес Борисов даде пример, че за него такива думи не съществуват. Това е поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура. Ние като опозиция няма да се примирим с това, ще използваме всички законови механизми", каза Нинова след бойкотираното изслушване.

Според нея не ГЕРБ са решили да провалят заседанието, а Борисов им е наредил. "Премиерът се скри от въпросите на българите и се подигра с техните тревоги", каза Нинова.

"Уважаеми българи, използват страха ви от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, срещу фалитите, срещу неясното бъдеще. Разделят ви, настройват ви едни срещу други, за да ви владеят. Настройват хората в София срещу провинцията. Такива, които спазват карантина, срещу такива, които не спазват. Българи срещу роми. Един щаб срещу друг щаб. Правителството се храни от тази раздяла и от страха. Докато вие сте сковани в домовете си от страха, държавата абдикира от задълженията си", добави тя.

БСП поиска извънредното заседание и изслушване на премиера, след като бе отхвърлено искането им да бъде възстановен парламентарният контрол.

"Имаме друг законен парламентарен механизъм да го предизвикаме. Не защото искаме безсмислен спор в критична ситуация за България и за българите, а защото извънредното положение не е безконтролно положение. Ние просто искаме опозицията да си свърши работата - да пита", закани се тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова, но във вторник управляващите успяха да заобиколят и този механизъм.

mediapool.bg