Кламер БГ - Новини: Ученици от София, учещи в близки градове, не могат да ползват градския транспорт с преференции

Ученици от София, учещи в близки градове, не могат да ползват градския транспорт с преференции

България

|
Пон, 18 Ян 2021г. 23:02ч.
Ученици от София, учещи в близки градове, не могат да ползват градския транспорт с преференции

Целият първи срок на настоящата учебна година ученици, родени в София, но учещи в близки градове, като например Костинброд или Правец, нямат право да си купят карта с преференции за градския транспорт в столицата, алармира в понеделник общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев.

"ГЕРБ, СДС и ВМРО си позволиха да лишат от преференциални карти за градския транспорт децата през първия срок на учебната година, които живеят по постоянен или настоящ адрес в София, но учат в училища в периферията на града. Много просто - да не бъде прието това предложение единствено и само, защото идва от опозицията в СОС - групата на "Демократична България". За целта бяха впрегнати освен усилията на транспортната и още една комисия в общинския съвет, така и цели две министерства - тези на финансите и транспорта", написа Ставрев.

Той уточни, че не е очаквал, че неговата "скромна персона ще породи такъв отпор за промяна на 2 изречения в наредбата за градския транспорт на Столична община".

Общинският съветник уточнява, че е внесъл доклад по казуса в Столичен общински съвет на 12 февруари 2020 и той е разгледан няколко месеца по-късно.

"В една от комисиите получих и уверение, че няма как моят доклад да не бъде подкрепен при условие, че поправя тази неправда, но има нужда от корекции в структурата, за да отговаря на определени изисквания. Коригирах го в рамките на няколко дни и пуснах поправения доклад на 28 юли 2020 г. с идеята да бъде гласуван в СОС до 15 септември и децата да могат да се възползват най-после от намалението. Нищо такова не се случи. Председателят на транспортната комисия в СОС (от ВМРО) и шефът на ЦГМ (бивш районен кмет в София от ГЕРБ, изритан от избирателите) казаха, че трябва да попитаме Министерство на финансите дали ще доплащат тези субсидирани карти, както на другите ученици. Така на 15 септември 2020 г-н Кирил Ананиев, вече в качеството си на министър на финансите, където акостира от предишната заемана от него длъжност - министър на здравеопазването, получи запитване от транспортната комисия в СОС. На 30 септември Министерство на финансите върна отговор, в който общо взето каза да питаме Министерство на транспорта и че нищо друго не могат да кажат и така въпросът остава отворен до днес", казва още Ставрев.

Той добавя, че на 18 януари, т.е. приблизително 1 година откакто докладът му е вкаран в деловодството на СОС, децата, които например учат в Костинброд, все още не могат да си вземат карти с намаление, за да пътуват в рамките на града както връстниците си. "Това ме принуждава да изпратя лично ново писмо до министъра на транспорта, за да го приканя най-учтиво да ми отговори защо забавя отговор на поставените от мен въпроси с 2 месеца. Искам да попитам: Всичко това нормално ли ви се струва?", заключава Ставрев.

mediapool.bg