Кламер БГ - Новини: Паметта на загиналите при спасяването на хора медици беше почетена в “Деня на спасението“

Паметта на загиналите при спасяването на хора медици беше почетена в “Деня на спасението“

България

|
Четв, 15 Авг 2019г. 15:02ч.
Паметта на загиналите при спасяването на хора медици беше почетена в “Деня на спасението“

С минута мълчание, сирени и поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза “Деня на спасението".

За 15-а поредна година, навръх Голяма Богородица, медици, граждани и представители на институциите почитат паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот.

“Денят на спасението” се отбелязва от 2005 г., а датата не е избрана случайно. На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. На него е кръстена многопрофилната областна болница във Велико Търново.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като “Ден на спасението" е официализирано с решение на Министерски съвет.

Началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски, припомни, че са известни имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, които са загинали, докато спасяват други хора. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

“За нас това е една много светла дата, на която ние отчитаме и храбростта на нашите колеги, които непрекъснато рискуват живота си. В момента имаме над 10 медици, които се намират на задгранични мисии с реална заплаха за техния живот, каза Мутафчийски.

mediapool.bg