Кламер БГ - Новини: Палиативните грижи в Русе ще са за сметка на пациентите или на персонала

Палиативните грижи в Русе ще са за сметка на пациентите или на персонала

България

|
Вт, 02 Апр 2019г. 14:25ч.
Палиативните грижи в Русе ще са за сметка на пациентите или на персонала

В Русе назрява конфликтна ситуация с бъдещите пациенти, нуждаещи се от палиативни грижи. За това сигнализира управителят на Комплексния онкологичен център в града д-р Камен Кожухаров във вторник пред Дарик радио. Проблемът е в лимита на леглата, регламентиран от здравната каса.

Отделението по палиативни грижи в Русе е с капацитет от 30 легла. В момента обаче заради лимита на здравната каса се използват само 12. Нуждаещите се от подобен тип грижи са много повече.

Вариантите в тази ситуация са три, но неизгодни за никого: Или пациентите да бъдат връщани, или да поемат разходите си, или лечебното заведение да плати за престоя им.

“За сметка на лечебното заведение означава за сметка на персонала. Защото ние не можем да не платим сметката на енергото, да не си платим сметката за водата, за лекарствата, за консумативите, защото ще ни блокират сметките. И от кого да вземем – от заплатите на персонала“, коментира Кожухаров.

Предложението на д-р Кожухаров и колегите му е НЗОК да вдигне лимита, за да може всеки нуждаещ се да бъде за лечение. Вече са писани писма до касата, но без отговор.

“Аз предлагам да няма лимити за палиативното лечение. Никой не знае кога ще му се наложи палиативно лечение“, посочи Кожухаров.

mediapool.bg