Кламер БГ - Новини: ПП: Гешев да отговори на твърденията от САЩ, че прокуратурата застрашава сигурността на НАТО и Европа

ПП: Гешев да отговори на твърденията от САЩ, че прокуратурата застрашава сигурността на НАТО и Европа

България

|
Вт, 27 Дек 2022г. 16:32ч.
ПП: Гешев да отговори на твърденията от САЩ, че прокуратурата застрашава сигурността на НАТО и Европа

Иван Гешев

"Продължаваме промяната" (ПП) поиска с официални писма коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа, съобщиха от партията във вторник.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че "за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес", както и че има "систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор" – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа. В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски, посочват още в съобщението си до медиите от ПП.

От партията призовават Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта, посочват още от ПП и призовават прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др.

България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени, пишат още от ПП.

mediapool.bg