Кламер БГ - Новини: ПЕС ще проучва домашното насилие у нас и позицията на БСП по Истанбулската конвенция

ПЕС ще проучва домашното насилие у нас и позицията на БСП по Истанбулската конвенция

България

|
Вт, 17 Юли 2018г. 17:14ч.
ПЕС ще проучва домашното насилие у нас и позицията на БСП по Истанбулската конвенция

Няколко месеца след като БСП се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) определи това като трагична грешка, мисия на европейската левица ще дойде у нас, за да проучи случая.

В сряда в София пристигат генералният секретар на ПЕС и депутат в германския Бундестаг Ахим Пост и председателят на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай, съобщиха от "Позитано" 20.

"Визитата има за цел да провери на място ситуацията с домашното насилие в България, отношението към жените, станали жертва на дискриминация или насилие, и да продължи започнатия диалог за Истанбулската конвенция с БСП. Участниците в проучвателната мисия па ПЕС ще имат в София и официална среща с председателя на БСП, Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група на българските социалисти", се посочва в съобщението.

Решението европейските социалисти да изпратят проучвателна мисия в България бе взето през март, а съставът й бе определен преди месец.

“ПЕС се обяви в подкрепа на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. За нас борбата с насилието върху жени и деца и домашното насилие е червена линия и политическото семейство на европейските социалисти настоява партиите-членове на ПЕС да предприемат конкретни мерки в тази посока. Надяваме се да продължим започнатите по тази тема разговори с колегите от БСП“, каза преди отпътуването си за София генералният секретар на ПЕС Ахим Пост. По този начин европейската левица дава недвусмислен знак на българските социалисти.

В програмата на мисията освен официалните разговори с БСП са включени още и срещи с неправителствени организации, социолози, политолози, университетски преподаватели, с домакинството на Фондация Фридрих Еберт, Бюро България. Мисията ще приключи в петък с посещение в кризисния център за жертви на домашно насилие в София.

mediapool.bg