Кламер БГ - Новини: Още един турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов - Ердоган

Още един турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов - Ердоган

България

|
Съб, 19 Септ 2020г. 20:42ч.
Още един турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов - Ердоган

Броени дни след като турските медии съобщиха за телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган, стана ясно, че от България по спешност е експулсиран пореден турски гражданин - Селахаттин Юрюн. Това е станало въпреки висящото му съдебно производство срещу отказа да получи убежище у нас.

Борисов обикновено се хвали с разговорите си с чужди лидери в социалните мрежи и през правителствената пресслужба, но този път запази мълчание.

За случаят съобщи евродепутатът от БСП Иво Христов, който разказа историята на Юрюн на страницата си във "Фейсбук".

"39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16 часа е предаден на турските власти", написа Иво Христов.

Според деловодството на Софийския административен съд за 29 септември наистина е насрочено делото по жалбата на Юрюн срещу решението на Агенцията за бежанците.

Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, каза пред "Сега", че в петък той й се е обадил, че служители на "Миграция" го вземат от затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят.

"Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция", допълни защитникът му.

Към момента от МВР няма официална информация по случая.

От съдебното определение за насрочването на делото на Юрюн става ясно, че той оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила.

По закон молбата се отхвърля като неоснователна, когато ги няма определени условия и чужденецът "се позовава на основания извън предмета на този закон".

Той казва, че статут на бежанец се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, който не отговаря на изискванията за предоставяне на статут на бежанец и който не може или не желае да получи закрила от държавата си по произход, тъй като може да бъде изложен на реална опасност от тежки посегателства, като смъртно наказание или екзекуция, или изтезание, нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, или тежки заплахи срещу живота или личността на цивилно лице поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт.

mediapool.bg