Кламер БГ - Новини: Отново напрежение заради приема на първокласници в София

Отново напрежение заради приема на първокласници в София

България

|
Вт, 04 Юни 2019г. 16:45ч.
Отново напрежение заради приема на първокласници в София

Приемът в първи клас в софийските училища отново предизвика напрежение. Списъците с приетите бяха обявени в понеделник, а от вторник, 4 юни, започва записването и подаването на заявления за второто класиране.

Столицата е единственият голям град без централизирана електронна система за кандидатстване за училище. Така то става на място в образователните институции, които очевидно имат различни критерии за обявяването на списъците с приетите и неприетите деца.

Отделно родители твърдят, че децата им не са приети в нито едно от училищата, в които кандидатстват, включително и в кварталното.

Хаосът със списъците създаде напрежение сред родителите, както и съмнения за нарушения при класирането. Родители сигнализираха, че в много училища в столицата са изнесени само списъци с входящите номера на приетите деца, без да е са ясни основанията за приема им. Масово не се изнася информация за неприетите. И докато доста училища не пишат дори инициалите на бъдещите първокласници, за да не изнесат лични данни, други директно са изнесли лични данни - имената и фамилиите на приетите, но не и основанията за включването им в списъка с класираните, показва проверка на Mediapool из произволно избрани училища.

В социалните мрежи родители изразяват недоволството си от разнопосочната практика и заявяват, че пишат жалби до общината и до Регионалното управление на образованието София-град.

Критериите

И тази година водещ критерий за приемане в първи клас е адресът на детето да е в района на училището. От миналата година при приема се следва и принципът на уседналост. Малчуганите се разделят на четири групи. В първа група са децата с адрес в района от поне 3 години, както и тези, които имат брат или сестра до 12 години в същото училище. Следват тези, които са регистрирани там от 1 до 3 години. В третата група са децата с адрес в района от по-малко от 1 година. В последната, четвърта група, са всички останали малчугани.

Отделно децата получават и точки по критерии, определени от Столичната община. Класирането се прави първо в първа група, ако останат свободни места се минава към втора, след това към трета и накрая към четвъртата група.

Всеки прави каквото си иска

Списъците от първото класиране бяха изнесени в понеделник. Съдържанието им показва, че директорите са включили в тях каквито данни са сметнали за нужно. В списъка с приети деца в 50-о училище в Драгалевци например фигурират само входящите номера на заявленията за прием и точките, присъдени на децата, но не и в коя група са те според адресната си регистрация.

В 125-о, 43-о и 10-о училище пък единствените данни в списъка са входящите номера на заявленията за прием. В 26-о училище в "Княжево" пък освен входящия номер са изписани и инициалите на децата, но не и групата, в която попадат или евентуалните допълнителни точки.

На другия полюс са 118-о училище в "Младост" където са изписани пълните имена и фамилии на приетите, но не става ясно в коя група според адреса попадат и дали са получавали допълнителни точки, или пък са изтеглени със жребий. Подобно е положението и в 147-о училище в "Красна поляна", където са изписани пълните три имена на бъдещите първокласници. Само трите имена на приетите присъстват и в списъците на 77-о, 103-о и 135-о училище.

В 18-о училище пък е правено класиране по паралелки, а не за целия випуск. Там всеки клас изучава различен език. Все пак от списъците излиза, че всички деца от района на училището са приети, тъй като неприетите (записани от училището като резерви) са единствено от четвъртата група.

Родители, кандидатствали в това училище, обясняват, че в заявлението за прием е трябвало да се подредят паралелките по желание от 1 до 6.

Има пропуски

В нормативните документи, които регламентират приема, е записано, че списъците с приетите трябва да бъдат изнесени на място в училището и на интернет страницата му, като се спазва Законът за защита на личните данни.

От общината обясниха, че информацията трябва да включва входящ номер на заявлението за кандидатстване, група и брой точки. Контролът при допуснати несъответствия е на Регионалното управление на образованието София-град.

Директорът му Ваня Кастрева обясни пред Mediapool, че се изпраща напомняне на директорите, че списъците с класираните трябва да съдържат и групата, в която попада съответното дете, както и точките за допълнителни критерии, за да се поправят. Същото важи и за списъците с изнесени лични данни.

Освен това не трябва да се правят списъци с резерви, защото такова понятие не съществува. Това са по-скоро некласирани деца. Те могат да бъдат приети, ако някой от класираните не се запише. Кастрева поясни, че и миналата година имало случаи, при които едно и също дете е прието на две места и съответно освобождава място в едното училище.

Трудно се намира място

В социалните мрежи има родители, които заявяват, че децата им не са приети в нито едно училище от тези, в които са кандидатствали. Някои от тях не искат да записват малчуганите в кварталното училище заради лошото качество на образованието. Други пък са в квартали с недостатъчно или никакви училища и няма достатъчно места за първокласниците от района. Такъв е случаят с живеещите в "Манастирски ливади". Родители твърдят, че децата им не са приети в нито едно от близките 4-5 училища, дори и в това, към което се води адресът им.

В 21-о училище в кв. "Лозенец" пък приетите са само от първа група - т.е. с адрес в района на училището от над 3 години. Не става ясно дали място в първи клас там са намерили всички деца от тази група и дали няма малчугани от района на училището, които не са успели да влязат.

Проверка трудно може да се направи по изнесените списъци заради недостатъчната информация и заради липсата на данни за неприетите.

Отново има мнения, че прилежащите райони на училищата не са определени добре и към някои институции се числят прекалено много адреси, а други пък не попадат в най-близкото училище. Този проблем съществуваше и миналата година, но общината, която определя прилежащите райони, не ги ревизира.

Все още липсва е-система за прием

Както Mediapool писа, електронна система за прием в І клас в София може да има най-рано през следващата година. Зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов неколкократно обяви, че тя трябва да бъде направена от образователното министерство, което пък възложило работата на регионалното управление по образованието.

За сравнение, от години в София действа електронна система за кандидатстване и прием в детските градини и подготвителните групи, която беше направена по поръчка на местната власт. В другите големи градове като Пловдив, Бургас и Варна е-платформите за кандидатстване в І клас са разработени от местните власти.

mediapool.bg