Кламер БГ - Новини: Семейство от София изостави бебето си, не можело да го гледа

Семейство от София изостави бебето си, не можело да го гледа

България

|
Четв, 10 Окт 2019г. 16:56ч.
Семейство от София изостави бебето си, не можело да го гледа

Младо българско семейство изостави бебето си, защото нямало възможност да се грижи за него. Това стана ясно от прессъобщенията на МВР и Агенцията за социално подпомагане.

Полицията е задържала 28-годишния баща и 24-годишната майка до изясняване на случая. Агенцията за социално подпомагане пък обеща да ги подпомогне, така че да имат възможност да продължат да се грижат за детето си, което е на възраст между 6 и 7 месеца.

Сигналът за намереното дете е подаден около 22 часа в сряда. То е открито пред вратата на апартамента на неговия дядо в детска кошничка с бележка "Ние не можем да го гледаме, по-добре социалните". Веднага е било поето от социалните служби и е настанено в Дома за медико-социални грижи за деца "Свети Иван Рилски" в София.

Преди да бъде открито изоставеното бебе, около 17 часа на 9 октомври мъжът посещава Дирекция "Социално подпомагане" в "Люлин". Казва им, че желае да остави детето си. Като причина посочва е, че майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото то много плаче и това им нарушавало спокойствието.

При посещението си при социалните бащата на детето е бил заедно с майката на бебето. Служителите на Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) ги помолили да удостоверят самоличността си. Тогава родителите напуснали дирекцията заедно с детето, без да предоставят повече информация.

По-късно същия ден (около 21:50 часа) в отдел "Мобилна работа с деца в риск" към ДСП - Оборище постъпва сигнал от 9-то Районно управление към СДВР, че е изоставено бебе на възраст около 6-7 месеца в столичния квартал "Люлин".

При пристигане на социалните работници около 22:20 часа на адреса са присъствали патрул от 9-то Районно управление, криминална полиция, спешна помощ и няколко съседи.

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Отведено е в социален дом.

Лелята на детето по бащина линия разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него.

По информация на пресцентъра на МВР към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това.

Най-вероятната причина е, че на името на бащата на детето са регистрирани 4 фирми, на които той е управител. Затова ще бъде подаден сигнал до прокуратурата с искане за проверка дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

От Агенцията за социално подпомагане обещават да окажат подкрепа на детето и родителите му. Те ще насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето.

В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството.

Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството.

mediapool.bg