Кламер БГ - Новини: Открити са нови случаи на африканска чума при диви свине у нас

Открити са нови случаи на африканска чума при диви свине у нас

България

|
Пет, 22 Март 2019г. 14:56ч.
Открити са нови случаи на африканска чума при диви свине у нас

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила нови случаи на болестта африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Добрич, и в община Тервел, област Силистра. Положителни са резултатите от взетите проби от три диви прасета открити мъртви при претърсване в региони след заповед на БАБХ, съобщиха от ведомството в петък.

От 31 август 2018 г., когато бе установен първият случай до 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип "заден двор“ в област Варна и 27 положителни за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна, информират от агенцията.

Продължава извършването на клинични прегледи и лабораторен контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на африканска чума по свинете (АЧС) през 2018 г. до този момент, допълва се в съобщението.

Създадени са инфектирана и буферна зони. Не спират дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.

Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични

прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

Извършват се постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства "заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине, допълват от агенцията.

mediapool.bg