Кламер БГ - Новини: Откритата от ГДБОП картина на Полък е с посвещение на холивудска актриса

Откритата от ГДБОП картина на Полък е с посвещение на холивудска актриса

България

|
Ср, 22 Март 2023г. 16:09ч.
Откритата от ГДБОП картина на Полък е с посвещение на холивудска актриса

Джаксън Полък. Снимка:Tony Vaccaro/Getty Images

Картината, открита при операция на ГДБОП в сряда, е с посвещение на холивудската актриса Лорън Бекол, съобщи говорителят на градската прокуратура в София Десислава Петрова. Предполага се, че платното е творба на американския художник Джаксън Полък и струва десетки милиони.

Картината бе намерена в рамките на международна операция под ръководството на Европол. Освен в България обиски бяха извършени и в Гърция, и на остров Крит.

Все още не е установено със сигурност, че картината е на Полък, но има много доказателства в тази насока, разбра се от изявленията на прокуратурата. Няма данни тя да е каталогизирана.

Извършена експертиза, според която по стил, техника на изпълнение и художествена специфика отговаря на естестическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945-1950 г., обясни Петрова.

Посвещението е датирано от 16 септември 1949 г., когато е рожденият ден на Бекол. За по-голяма сигурност експертите препоръчват чрез флоурсцентнен анализ да се открие точният химически състав на всеки цвят.

"Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация. Полезно допълнително изследване би бил анализ на свързвателя на боите. Подобно изследване изисква вземане на проба, което не е възможно на този етап", пише още в заключението им.

По случая с картината бе арестуван един българин. В показанията си той твърди, че не е знаел чия е творбата.

По информация на БНТ картината е била част от колекцията на румънския диктатор Николае Чаушеску. На гърба й има румънски печати. От прокуратурата не отрекоха тази версия и заявиха, че ще бъдат изпратени европейски заповеди за разследване, за да се установи движението на творбата.

mediapool.bg