Кламер БГ - Новини: Отиде си проф. Никола Георгиев

Отиде си проф. Никола Георгиев

България

|
Пон, 23 Септ 2019г. 19:09ч.
Отиде си проф. Никола Георгиев

На 81 години почина един от най-големите литературоведи проф. Никола Георгиев. За смъртта съобщи съпругата му във фейсбук.

"Неговата последна заръка е изпращането му да стане в най-тесен семеен кръг. Моля за разбиране и тишина", гласи още постът й.

Никола Георгиев в роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска филология в Софийския държавен университет. През 1972 г. защитава дисертация на тема „Лириката. Развой на понятието. Същност“, припомня БГНЕС.

Той е един от най-ярките преподаватели в СУ. На лекциите му залите са препълнени.

Преди промените е смятан за дисидент, дори през 60-70-те години правят опити да го уволнят. Обвиняват го, че преподава "разни буржоазни идеи".

След 10 ноември 1989 г. също не е сред любимците на властта, канен е за посланик и културно аташе, но отказва.

Доктор е на филологическите науки с дисертация на тема „Цитиращият човек в художествената литература“ (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991-1995). Лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Доктор хонорис кауза е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“.

Поклон пред паметта му!

mediapool.bg