Кламер БГ - Новини: Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

България

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 10:19ч.
Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

Личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект. Това увери в предаването д-р Александра Митева, експерт от БАБХ в сряда пред бТВ. Идеята беше оповестена като мярка срещу разпространението на птичи грип.

“Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, категорична беше тя. По думите ѝ има изключително много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици. А например при кокошките в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50.

Когато едно стопанство продава продукция, то трябва да бъде регламентирано и под официален контрол, защото това е риск от разпространението на заболявания, категорична беше д-р Митева.

Тя изтъкна, че идеята е на ниво обсъждане, но определено има нужда от по-строги мерки предвид епизоотичната ситуация, в която се намираме. “Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки”, отбеляза Митева.

С тази мярка бихме искали да създадем нормална атмосфера на бизнеса с животни, допълни експертът.

mediapool.bg