Кламер БГ - Новини: Държавата отбеляза и Деня на Европа, и Деня на победата над нацизма

Държавата отбеляза и Деня на Европа, и Деня на победата над нацизма

България

|
Вт, 09 Май 2023г. 13:36ч.
Държавата отбеляза и Деня на Европа, и Деня на победата над нацизма

сн. БГНЕС

На днешния девети май държавното ръководство тържествено отбеляза два празника – и Деня на обединена Европа, и годишнината от края на Втората световна война и Деня на победата над нацизма.

Церемония по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа, се състоя пред президентската институция.

На нея присъстваха държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Гълъб Донев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри и представители на парламентарно представените политически формации.

Знамето на ЕС беше издигнато под съпровода на „Ода на радостта“, а след това прозвуча химнът на България.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

„Европа няма да бъде създадена от веднъж… Тя ще бъде построена чрез конкретни постижения, които първо създават солидарност“. В памет на загиналите - в и пред лицето на днешната неоправдана и непредизвикана война срещу Украйна, ние носим отговорността и защитаваме нашите споделени ценности, за да запазим силна и устойчива Европа. Това написаха от Министерството на външните работи (МВнР) по случай отбелязването на Деня на Европа – 9 май, в туитър.

В България Денят на Европа се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

В Европа се чества от 1986 г. съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия, от 28-29 юни 1985 г.

За Деня на Европа през тази година Бюрото на Европейския парламент организира триизмерно видео мапинг шоу „Заедно“. То ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София от 21.15 ч. Историята на тазгодишното светлинно шоу акцентира върху ролята на човека и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са и общочовешки. В ролята на разказвач е изкуственият интелект, който е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ. 3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Поетично четене по повод Деня на Европа ще се състои днес в Чешкия център в София. Представените творби ще са на автори от 10 държави - България, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Гърция, Словакия, Румъния, Испания и Украйна. Събитието ще премине под надслов „Европа чете“.

Румен Радев: Пренебрегването на уроците на историята вещае трагедии

По-рано днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в столицата по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Седемдесет и осем години след края на Втората световна война в Европа отново се водят бойни действия, а народите очакват да се възцари мир. Това посочва президентът Румен Радев в своята официална страница във Фейсбук.

Пренебрегването на уроците на историята вещае трагедии, затова наш дълг е да помним ужасите на Втората световна война, довела до изтреблението на десетки милиони, пише държавният глава. По думите му не войната, а диалогът и дипломацията са пътят към мира и благоденствието в Европа, в която всеки народ има право на свое място и на достойно бъдеще.

Честит Ден на победата над нацизма, честит Ден на Обединена Европа, дълбок поклон пред подвига на българските ветерани от Втората световна война, пред предците ни, опълчили се срещу Холокоста и човеконенавистните идеологии. Вечна памет пред саможертвата на всички загинали за свободата, пише още Румен Радев.

mediapool.bg