Кламер БГ - Новини: Гърция осигури храна и спане за блокираните туристи на Самотраки

Гърция осигури храна и спане за блокираните туристи на Самотраки

България

|
Вт, 13 Авг 2019г. 18:29ч.
Гърция осигури храна и спане за блокираните туристи на Самотраки

Туристите, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко таверни в близост до пристанището Камариотиса. Те могат да разчитат и на безплатна нощувка. Облекченията са осигурени от гръцките власти заради проблема с фериботните връзки и важат за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност, съобщи българското външно министерство.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

Безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището: "The Harbour", "Synantisi", "Sta Karvouna", "Phournélo", "Kumata".

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една нощ в сградата на Гимназията на острова - Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas -Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Гръцкото министерство на корабоплаването взе решение фериботът “Андрос Джет” (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне курсове от Самотраки до Александруполис и обратно на 14 август 2019 г., сряда. При подходящи метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва пътниците.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Туристите са блокирани от три дни остров Самотраки, защото фериботът до Александруполис е спрял работа. На част от хората се налагаше да спят на улицата или в колите си, а някои бяха свършили и парите за храна.

mediapool.bg