Кламер БГ - Новини: Остра съдийска реакция срещу телевизията на "Атака"

Остра съдийска реакция срещу телевизията на "Атака"

България

|
Вт, 09 Окт 2018г. 14:23ч.
Остра съдийска реакция срещу телевизията на "Атака"

Остра реакция от съдии предизвика поведението на партийната телевизия на "Атака" – "Алфа", която сложи етикета "корумпиран" на съдията от Софийския районен съд Николай Василев.

Всичко започва в петък вечер с едно счупено огледало на автомобила на съпругата на Волен Сидеров – Деница. Тя и нейна приятелка се придвижват с джипа на Сидерова по столичния булевард "Симеоновско шосе". Според МВР между техния автомобил и друг "е настъпило леко пътно-транспортно произшествие". Двете коли се разминали очевидно твърде близо една до друга и ударили страничните си огледала.

За инцидента не е подаван сигнал на 112, съобщава МВР. Водачът на единия джип започнал да обижда шофьорката на другия автомобил. "Жената успяла да се оттегли. В района на бул. "Г.М. Димитров" тя била застигната от мъжа, който я принудил да спре, излязъл от джипа си и насочил словесната си агресия към нея", се казва в разказа на МВР за инцидента.

Незнайно как случайни свидетели на случая са станали евродепутатът Николай Бареков и бившият депутат от партията на вицепремиера Валери Симеонов Димитър Байрактаров. На мястото на инцидента моментално пристигнал екип на партийната телевизия на "Атака" "Алфа". Тя излъчва разказ на Сидерова за това как е била следена, обиждана и уплашена до смърт. В същото време Сидерова признава, че агресорът сам е повикал стоящите наблизо полицаи.

Другият шофьор се оказва 40-годишен судански гражданин – Мажди Гандур. Той е глобен, защото шофьорската му книжка се е оказала невалидно за територията на България. Автомобилът му е дерегистриран и регистрационните табели са свалени на място. Той е изправен пред съда в събота по Указа за борба с дребното хулиганство, но съдия Николай Василев го оправдава заради липса на доказателства.

В следващите три дни в телевизия "Алфа" започва да тече надпис под портрета на съдия Николай Василев - "Корумпираният съдия от Софийски районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан".

Случаят предизвика първо реакцията на ръководството на Софийския районен съд.

"С многократното излъчване на този материал по недопустим начин се засяга не само лично човешко достойнство и добро професионално име на нашия колега, но и независимостта на съдебната власт и доверието на обществото в нея. Ето защо отново остро се противопоставяме на използването на подобни квалификации по отношение на съдии и обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и спазване на професионалните етични стандарти", се казва в позицията на съда.

Ден след това Съюзът на съдиите в България изказа подкрепата си към своите колеги. Организацията призова Висшият съдебен съвет също да се намеси.

"Както неведнъж сме отбелязвали, именно на ВСС е възложено да защитава авторитета на съда и да не оставя без отговор атаките, чрез които се прави опит по нелегегитимен начин да се оказва влияние върху правосъдната дейност. Липсата на такъв институционален отговор в многото случаи досега на недобросъвестни нападки от страна на политици и средства за масова информация срещу отделни съдии доведе до ерозирането на общественото доверие в институциите на съдебната власт", заявяват от съдийската организация.

mediapool.bg