Кламер БГ - Новини: Основният обвиняем за търговия с гражданство излиза от ареста

Основният обвиняем за търговия с гражданство излиза от ареста

България

|
Вт, 11 Юни 2019г. 13:06ч.
Основният обвиняем за търговия с гражданство излиза от ареста

Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев излиза на свобода срещу 100 хил. лв. гаранция, реши окончателно апелативният спецсъд. Той е в ареста повече от 7 месеца. Основният аргумент на съда бе, че това се доближава до максималния срок, в който той може да бъде задържан под стража.

Другият мотив бе, че няма опасност да извърши ново престъпление. Съдът обаче отново заяви, че има доказателства срещу Харалампиев.

"Намирам го за справедливо, в крайна сметка след 18 дни изтича максималният срок за задържане", заяви адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов по повод съдебното решение. Той обясни, че досега не са искали клиентът му да излезе на свобода, защото щели да се появят упреци, че се пречи на разследването и се бави процесът.

Харалампиев бе арестуван в края на миналата година заедно с още трима души. Обвиненията са, че са организирали схема за подкупи за издаване на удостоверения за български произход – документ, който е нужен в процедурата по получаване на гражданство. Шефът на ДАБЧ бе номинация на военния министър Красимир Каракачанов. Още тогава той отрече да е знаел какво се случва в агенцията. Каракачанов дори заяви, че ако се установи той или партията му да са взимали такива пари, ще се гръмне с личния си пистолет на някой софийски площад. От прокуратурата бързо успокоиха, че няма данни Харалампиев и останалите да са имали политическо покровителство. И досега държавното обвинение поддържа тази теза, макар че по разследването са разпитани и висши представители на изпълнителната власт, заяви наскоро наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

mediapool.bg