Кламер БГ - Новини: Коли и тирове закъсаха в снега, затвориха пътища, села останаха без ток

Коли и тирове закъсаха в снега, затвориха пътища, села останаха без ток

България

|
Вт, 24 Март 2020г. 12:49ч.
Коли и тирове закъсаха в снега, затвориха пътища, села останаха без ток

Падналият обилен сняг през изминалото денонощие затвори пътища, а коли и тирове закъсаха в снега. Има и населени места останали без ток.

По републиканската пътна мрежа обстановката е сложна, защото вятърът образува навявания по пътните платна и е препоръчително водачите да шофират с повишено внимание.

Зимната обстановка е усложнена в област Русе. Пътят Русе-Бяла е временно затворен за всички превозни средства заради преспи над 1.5 метра. Около 30-ина тираса спрели на Мойсевия баир, заради струпване на автомобили. Временно е спряно пропускането и на леки коли.

Затруднения има и по път I-2 Русе - Варна, където в района на ДЗС и при разклона за Червена вода има закъсали автомобили. Към момента се прави всичко възможно за тяхното изтегляне и решаване на възникналите проблеми. Пътят между Мартен и Николово също е затворен, съобщиха от областната управа на Русе.

На изхода на Русе в посока Разград са се образували огромни задръствания. Много от шофьорите се опитват да се измъкнат, като карат в насрещното, но са спирани от полицията. Според водачите пътят не е почистен добре и това създава проблем. Заради силния вятър със скорост над 70 км/ч са се образували големи преспи. Има закъсали автомобили.

Затворен изцяло за движение на пътни превозни средства е пътят Разград-Русе, съобщиха от полицията. Причината е в снегонавявания между селата Осенец и Бъзън, както и закъсали ТИР-ове след Цар Калоян в посока Русе. В направлението към Шумен се спира движението на товарни автомобили над 12 тона. Пропускат се само леки и лекотоварни превозни средства.

Две пътнотранспортни произшествия са станали тази сутрин заради непочистени и заледени пътища. Едната катастрофа между два леки автомобила е в отсечката Бели Лом - Веселина, а другата в района на Илко сервиз.

Заради закъсали камиони е спряно движението и по направлението Русе-Разград. Основният проблем е силният вятър, който предизвиква навявания и преспи и снегопочистващата техника не може да се справи.

Няма бедстващи хора, както и закъсали автомобили с пациенти на хемодиализа в Русенска област, съобщи областният управител.

Единствено в общините Иваново и Сливо поле има населени места без електрозахранване. В Ивановско без ток са селата Мечка, Щръклево и Нисово, а частично без електроподаване е Тръстеник.

В община Сливо поле частично без електрозахранване е самият общински център, а изцяло без ток са селата Борисово и Голямо Враново. Прекъсвания в подаването на високо напрежение е имало и в квартал "Долапите", като там се съобщава и за спукан водопровод.

Дежурните екипи продължават да работят и в момента по отстраняване на повредите, с което обстановката на територията на областта ще бъде изцяло нормализирана.

Областният управител е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение към създалата се ситуация. Към момента не се налага предприемането на допълнителни мерки.

Второ денонощие снеговалежът в Северозападна България не спира. Пътните служби почистват, но мокрият сняг затруднява работата им.

Вятърът създава допълнителни проблеми на водачите, защото образува навявания. На места снежната покривка вече е между 10 и 30 сантиметра и продължава да вали. Най-много е снегът във Враца, където екипите на снегопочистващата фирма са по улиците повече от 20 часа.

Тежкият мокър сняг дори чупел гребла на снегорините. От строя излезли и машини, с които се почистват пешеходните зони. Това е наложило 67 души да чистят снега на ръка.

В отделни населени места във Врачанско снегът създаде и друг проблем - прекъснато е електроснабдяването. В 8 от 10 общини в област Враца няма ток заради продължаващия втори ден снеговалеж. Регионът е с най-голяма снежна покривка в страната от 25 см. Електрозахранването е прекъснато в населени места в общините Враца, Козлодуй, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово, Мизия, Криводол и Роман. Аварийни екипи работят по отстраняване на повредите.

В София през нощта 140 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса.

Обработени са трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци и мостове. Почистване на снега е направено на Южната дъга на Околовръстния път и общинските пътища. Всички райони на Столичната община са обработени по няколко пъти заради обилния снеговалеж.

Започнало е почистване и в някои вътрешно-квартални улици в районите на града. Разчистват се от снега и прилежащите пространства на спирките на градския транспорт.

Движението на градския транспорт се извършва навсякъде по обичайните му маршрути.

Столичната община напомня на шофьорите да карат с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия, внимателно със съобразена скорост.

За днес за по-голямата част от страната Националният институт по метеорология и хидрология

издаде предупреждение от първа степен - жълт кодв 15 области. В четири области-Враца, Монтана, Ловеч и Габрово предупреждението е от втора степен - оранжев код, за значителни снеговалежи. За областите Добрич и Варна предупреждението е за силен вятър, а в Горнотракийската низина - за валежи от дъжд, информират метеоролозите.

С умерен, на места и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще има виелици и навявания. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и минус 2 градуса, а дневните между 0 и 5 градуса.

За София минималната температура ще бъде около минус 3 градуса, а максималната – около минус 1 градус.

mediapool.bg