Кламер БГ - Новини: Опасно мръсен въздух в 11 български градове в четвъртък

Опасно мръсен въздух в 11 български градове в четвъртък

България

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 08:55ч.
Опасно мръсен въздух в 11 български градове в четвъртък

За пореден ден високи стойности на фини прахови частици отчитат измервателните

станции на много места в страната.

В 11 града концентрацията на прах в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите норми.

В София и Горна Оряховица се диша най-тежко тази сутрин със стойности два, три пъти над допустимите нива.

Столична община въвежда безплатни буферни паркинги към станциите на метрото в четвъртък и петък, за да намали замърсяване на въздуха. Европейският индекс за качеството го определя като "много лош" тази сутрин в кварталите "Павлово" и "Надежда".

Според данните на гражданската система за измерване AirSofia почти в цяла София има замърсяване, като на места концентрацията на фини прахови частици е три пъти над нормата.

Прогнозата на Столичната община е за запрашаване - до четири пъти над нормата в кварталите "Хиподрума" и "Павлово" днес и утре.

Столична община призовава за ползване на екологично отопление.

Продължават и проверките на Столичния инспекторат на строителните обекти. В четвъртък ще бъдат извършени и съвместни проверки с "Пътна полиция"- СДВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за горене на отпадъци на открито.

Времето се определя от антициклон със слаб вятър и ниска облачност или мъгли в котловините, низините и покрай водоемите. Най-продължително видимостта ще е понижена по западното и централно течение на река Дунав. Раздвижване на атмосферата се очаква от неделя нататък.

mediapool.bg