Кламер БГ - Новини: Окуцелият лъв Любо докара прокуратурата в зоокъта в Разград

Окуцелият лъв Любо докара прокуратурата в зоокъта в Разград

България

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 13:48ч.
Окуцелият лъв Любо докара прокуратурата в зоокъта в Разград

Районната прокуратура в Разград образува дело за проявена жестокост към лъва Любо от зоокъта в града, съобщи пресцентърът на Варненската апелативна прокуратура. Разследването е за проявена жестокост към гръбначно животно, която е довела до трайно увреждане.

Поводът за делото е сигнал от неправителствена организация за защита на животните в Лудогорието. Сдружението е уведомило прокуратурата за състоянието на лъва Любо, който е видимо болен и има увредена лапа. В същото време според тях договорът за медицинско обслужване на животните в зоокъта е изтекъл и не е продължен.

Прокуратурата ще изиска медицинските документи и ще назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях.

"Ще бъдат изискани и документи от община Разград за установяване статута на зоокъта, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им", се казва в съобщението на държавното обвинение. Разследването трябва да се извърши в двумесечен срок.

Първи за случая алармира организацията за защита на животните "Четири лапи". Разградският зоокът, който е собственост на местната община, няма лиценз от 2014 година, което е нарушение на европейската директива за зоопарковете. Преди година след протести на граждани от зоокъта бяха спасени първо лъвчетата Терез и Масуд, а после и лъвът Асен. Лъвът Любо обаче бе оставен и сега явно има сериозен проблем.

mediapool.bg