Кламер БГ - Новини: Окончателно: Съдът пресече плана за втори лифт в Банско

Окончателно: Съдът пресече плана за втори лифт в Банско

България

|
Ср, 16 Ян 2019г. 17:39ч.
Окончателно: Съдът пресече плана за втори лифт в Банско

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година и позволяващи нови ски строежи край Банско. Това е сериозна победа за природозащитните организации, които атакуваха плана с аргумент, че той допуска огромни възможности за застрояване на защитената територия, което е незаконно. Върху промените в плана бе стъпило и решението на кабинета за строежа на втори лифт над Банско. Парк "Пирин" не само се ползва от най-високата защита по българското законодателство, но е вписан и в листата на ЮНЕСКО за световното природно наследство.

Съдебното решение бе приветствано от екокоалицията "За да остане природа в България", която свика природозащитниците да празнуват в сряда от 18.30 часа пред Министерския съвет извоюваната победа за Пирин и отново да поискат оставката на екоминистъра Нено Димов.

Той пък обяви чрез пресцентъра си, че ще се съобрази с мнението на магистратите. От ековедомството допълват, че "министър Димов винаги е заявявал, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било действия по изпълнение на промените в Плана за управление на парк "Пирин“. Посочва се още, че поради тази причина не са предприемани процедури за устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от отменетото сега от съда решение за плана на парка.

Решението е много сериозен удар върху съпредседателя на "Обединените патриоти" и бивш вицепремиер Валери Симеонов. "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя", заяви Симеонов преди половин година в отговор на въпрос какво ще стане, ако отмяната на плана за строежи бъде потвърдена от ВАС. Сега, когато решението е факт, депутатът Симеонов коментира, че това е "много тъжен ден за българската икономика и туризъм, а решението (на съда) най-вероятно е взето под натиск". След това той избяга от репортерите.

Симеонов: Шегувах се за релсата. Няма да зарадвам зелените.

Симеонов не уточни кой може да е оказал натиск върху съда, след като властта в държавата официално е в ръцете на коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти", които имаха ключова роля в избора на последния председател на ВАС през хората си във Висшия съдебен съвет (ВСС).

По-късно пред Mediapool той допълни,че "това е едно много драматично решение". "Бих казал вредно решение за

България като цяло, за българския туризъм. Не съм чел мотивите, за да мога да бъда по-компетентен, за да коментирам, но на първо четене не мога да приема такова решение", допълни лидерът на НФСБ.

Помолен да коментира изявлението си за скачането от моста и релсата, той попита "Сериозно ли го приехте това тогава?". Помолен да уточни дали се е шегувал, той отвърна: "Добро утро! Какво очаквахте? Да ви кажа, че ще отида да се самоубия? И вие да го напишете първи - "Първи в Медиапул - Валери Симеонов скочи от моста и се удави"? За да даде поредна порция радост на всички зелени? Няма да стане", заяви той.

Решението на съда

На последното си заседание за 2017 г. правителството даде зелена светлина за скоростно изграждане на втори кабинков лифт над Банско. Решението стъпва именно върху променения план за управлението на планината, даващ възможност и нови ски строежи. Кабинетът чакаше решението на ВАС за Пирин, за да прецени как да процедира по идентичния казус с лифтовете на Витоша.

Съдът спря тези амбиции, но това може да се окаже временно, защото правителството може да приеме ново решение, което да доведе до ново дело и казусът отново да се заплете.

Най-важното от решението на петчленния състав на ВАС е тълкуването на разпоредбата за строежите в защитени територии в Закона за защитените територии (ЗЗТ). Нормата казва, че "в националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения".

ВАС обявява, че нормата има изричен забранителен характер и допуска ремонт на съществуващия лифт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Съдът обявява, че промените в плана за управлението на Пирин трябва задължително да бъдат подложени на екологична оценка преди да бъдат приети. Правителството и министърът на околната среда Нено Димов досега убедително твърдяха, че няма нужда от екоценка на плана.

ВАС цитира практиката на Съда на ЕС по идентични дела, според която екооценката е задължителна. Правителството не е спазило Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки и Орхуската конвенция.

"Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост", се казва в решението на ВАС.

Удар и по Жирардели

В края на миналата година легендата в ски спорта Марк Жирардели посети България и обяви, че незабавно трябва да се построи втори лифт в Пирин, а след това се освети като истинския собственик на ски зоната в Банско. Жирардели отказа да съобщи от кого е купил мажоритарния акционер в дружеството концесионер на защитените територии от парка "Пирин" - "Юлен", защото бил подписал договор за конфиденциалност.

Ако Жирардели наистина е собственик на "Юлен", решението на ВАС представлява голяма пречка пред амбициите му в България.

В момента държавата и "Юлен" водят преговори за актуализация на концесионния договор за ски зоната. До тези действия се стигна след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров. Той намекна, че е възможно образуване на наказателно производство за бездействие срещу екоминистъра и дори срещу премиера, ако не предприемат нищо за промяна на договора.

През пролетта на миналата година прокуратурата извърши анализ на концесията и установи това, което природозащитниците твърдят от над десет години. "Юлен" ползва повече земя в Банско от договореното с държавата, без да плаща за нея. Държавното обвинение настоява за прекратяване на договора или за промяна, която да отразява реалността.

Прокуратурата все още не е установила дали Жирардели е реалният собственик на "Юлен", защото се чакат официални документи от офшорната зона на Британските Вирджински острови.

mediapool.bg