Кламер БГ - Новини: Съдът преживя катарзис: Иванчева си остава вкъщи

Съдът преживя катарзис: Иванчева си остава вкъщи

България

|
Вт, 08 Ян 2019г. 18:41ч.
Съдът преживя катарзис: Иванчева си остава вкъщи

Връщането на отстранената кметица на столичния района "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и обвиняемият като посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров в ареста би било прекомерна строгост. Отделно би им причинило изключителен стрес.

Това е записано в определение на апелативния спецсъд, с което тримата остават окончателно в домовете си. Позицията на съдиите от втората инстанция, които досега два пъти връщаха двете жени под стража, коренно се е променила през последния месец. И тримата членове на съдебния състав – Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Красимира Костова, са участвали в двата други състава, които върнаха Иванчева и Петрова в ареста.

"Въззивният съд взе предвид, че тримата подсъдими към настоящия момент пребивават в домашна обстановка, като счита, че връщането в арестните помещения би било проява на прекомерна строгост. Най-малкото това би

предизвикало изключителен стрес, което е неоправдано, независимо от

размера на предвиденото наказание за разследваните престъпления", пише в определението им.

Досега едно от най-честите оправдания за налагането на арест бе, че са обвинени в тежко престъпление, за което се предвиждат до 30 години затвор. Сега вече предвиденото наказание няма значение.

Има промяна и в становището за опасността двете да извършат престъпление, ако са на свобода или под домашен арест. Съдиите отчитат, че след почти 9 месеца задържане тази опасност е с "намалял интензитет". Освен това делото пред първата инстанция било към края си и затова домашният арест е подходящ.

Друга сериозна трансформация има и по отношение на опасността двете да повлияят на свидетели, ако не са в ареста. Тримата съдии отчитат, че обвиняемите не са се отклонявали от домашния си арест. "Въззивният съд съобрази, че тримата подсъдими са с мярка за неотклонение "Домашен арест“ от 22.12.2018 г., т.е. близо двадесет дни. Няма данни за отклонения в посочения времеви отрязък. Последното важи с още по-голяма сила за подсъдимия Петко Дюлгеров, който и при предходното облекчаване на процесуалното му положение под същата форма е имал безукорно поведение", пише в определението.

Съдът не е променил мнението си единствено за заболяванията на тримата. Досега съдиите смятаха, че те не са чак толкова сериозни и могат да се лекуват в условията на ареста. Иванчева има микроаденом на хипофизата, Петрова – Хашимото, а Дюлгеров твърди, че трябва спешно да си оперира очите, за да не ослепее напълно. Според апелативния съд обаче здравето им не е "значително увредено".

mediapool.bg