Кламер БГ - Новини: След намесата на Борисов ощетени от пенсионната формула няма да има

След намесата на Борисов ощетени от пенсионната формула няма да има

България

|
Вт, 19 Март 2019г. 14:36ч.
След намесата на Борисов ощетени от пенсионната формула няма да има

Ощетени заради новата пенсионна формула, която изключва доходите преди 2000 година, няма да има. Това стана ясно във вторник след спешно свикана среща при премиера Бойко Борисов.

Социалният министър Бисер Петков съобщи след срещата, че волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито един човек.

“Няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер, искаме да осигурим 50- 53 млн. лв. за Великденски надбавки“, увери и вицепремиерът Томислав Дончев.

Синдикатите пък обявиха, че интерпретациите на новата формула в общественото пространство са неверни и подвеждащи.

Пенсиите ще се смятат по двете формули и ще се отпуска по-високата

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер.

Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

За целта ще се направят законодателни промени.

До момента на нито един пенсионер не е отпусната пенсия по новата формула, която предвижда отпадане от годините за периода 1997-1999 година, каза Иванов.

Преди ден НОИ публикува предварителен анализ, според който 31% от новите пенсионери ще бъдат ощетени по новата формула, почти 57% ще получат по-високи пенсии, а за 11% промяна няма да има. Във вторник от института уточниха, че реално ощетени биха били 12 000 души, но след намесата на Борисов пенсиите им ще бъдат преизчислени по старата формула.

Спорните поправки

От тази година в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината.

При пенсионната реформа от 2015 година се реши от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на НОИ за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 година.

Аргументите за тази промяна са, че преди 2000 година има празноти в регистрите и се ползват фалшифицирани данни за нереално високи доходи при пенсиониране, освен това след 2000 година е въведен максималният осигурителен доход, от който размерът на пенсията също зависи.

Промяната стана източник на напрежение, тъй като симулация на НОИ първоначално показа, че 37% от новите пенсионери биха били ощетени, а хора се оплакаха от драстично орязани пенсии по новите правила. Заради реакциите НОИ започна да прави по-задълбочен анализ.

Синдикатите: Интерпретациите за намалени пенсии са неверни

След срещата лидетър на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов и Ася Гонева от КНСБ коментираха, че данните за ефекта на новата формула върху пенсиите се интерпретират неправилно в общественото пространство. Гонева коментира, че очакванията при 30% от новите пенсионери да се намали индивидуалният коефициент с новата формула, не означава, че и пенсията ще бъде намалена.

Тя посочи, че всяка година средният осигурителен доход в страната нараства, а именно той стои във формулата за определяне на пенсията.

Затова по думите й, ако индивидуалният коефициент бъде намален с няколко процентни пункта, то само от нарастването на средния осигурителен доход, това би могло да бъде елиминирано, а в някои случаи да се получи дори по-благоприятен размер.

Димитър Манолов от “Подкрупа“ припомни, че това, за което се шуми в момента, е постигнато в резултат на дълги преговори още през 2014-2015 г. с идеята пенсиите, които ще получат хората, да кореспондират с осигурителния им принос през по-голямата част от трудовия им живот.

"Не е възможно 36 месеца, каквито и да са били те от един трудов живот, да преборят в пъти 240 месеца след това и всеки, който е учил математика, ще разбере това", каза Манолов.

Гонева коментира, че “поради създавалата се обстановка от изключително непрофесионални хора, които подвеждат и медиите, и обществото“, на срещата при Борисов е било възложено социалният министър и организациите в Надзорния съвет на НОИ да предложат промяна в закона, така че при изчисленията да се взимат предвид и трите години от 1997 до 1999 година, но само на данни от персоналния регистър.

“Това, което е доказано, че е приносът на съответния осигурен работещ. Ако се появи разлика, каквато и да е тя, то да бъде отпуснат по-благоприятният размер“, посочи тя.

Социалният министър Бисер Петков също коментира, че идеята на промяната е била да се обвърже по-тясно размерът на пенсията с осигурителния принос на хората и да се ограничат възможностите за измами.

mediapool.bg