Кламер БГ - Новини: Общински сензори за замърсяването на въздуха ще бъдат сложени на 22 места в София

Общински сензори за замърсяването на въздуха ще бъдат сложени на 22 места в София

България

|
Вт, 29 Ян 2019г. 16:59ч.
Общински сензори за замърсяването на въздуха ще бъдат сложени на 22 места в София

На 22 места в София ще бъдат поставени сензори, които да следят за замърсяване на въздуха. Те ще са част от общинската мрежа и се очаква да започнат да работят до края на годината.

Информацията от сензорите ще е достъпна в реално време в интернет. На платформата, на която ще се качва тя, могат да бъдат добавени и други източници на информация за състоянието на въздуха като станциите на Изпълнителната агенция по околна среда или данните от гражданските сензори от платформата airsofia.info. "Целта е да използваме информацията за взимане на управленски решения", обясни зам.-кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова.

В момента тече избор на изпълнител за доставка и монтиране на сензорите. В търга участват две дружества - "Телелинк Бизнес сървисиз" и "А1 България". Прогнозната стойност на поръчката е над 560 000 лева без ДДС.

Сензорите трябва да измерват концентрацията на най-популярните замърсители - фини прахови частици, въглероден диоксид, азотен диоксид и серен диоксид, а както и температурата, влажността и налягането.

Уредите ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и

"Джеймс Баучер", до обръщалото на трамвай № 10 при "Западен парк", на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в "Орландовци", на Централна автогара, до Поликлиника "Враждебна", до Центъра за заразни болести, Военно-медицинска академия, на ул. "Мими Балканска", до НИМХ на бул. "Цариградско шосе", до Зимния дворец, до стадион "Раковски", до 29-и ДКЦ в "Борово", до автоматичната станция "Хиподрума" и до читалище "Св. Св. Кирил и Методи" в кв. "Драгалевци", както и в непосредствена близост до районните администрации на райони "Надежда", "Красна поляна", "Подуяне", "Овча купел", "Искър" и "Студентски".

Местата са избрани на базата на проучване за климатичните и географски особености на София, според данни за трафика, за разпределението на населението, за застрояването и ползването на териториите на столицата. Идеята е да са разположени равномерно по кварталите и районите, на места, където живеят повече хора, и където има общински сгради или имоти, на които могат да бъдат монтирани. След избора на изпълнител може и да има промяна на местата, тъй като фирмата трябва да провери дали практически е възможно поставяне на уредите на определените локации.

Отделно местната власт смята да купи и мобилна станция за измерване на замърсяването на въздуха, която да се използва в случаи на локално замърсяване.

mediapool.bg