Кламер БГ - Новини: Общината разчерта огромни места за паркиране на централен булевард в София

Общината разчерта огромни места за паркиране на централен булевард в София

България

|
Вт, 03 Дек 2019г. 18:21ч.
Общината разчерта огромни места за паркиране на централен булевард в София

Места за паркиране, на които може да спре и камион, се появиха в един от участъците на бул. "Патриарх Евтимий" в София. Става въпрос за участъка около църквата "Св. Георги", който беше затворен доста време заради строителството на метрото в района.

Местата са много по-големи, отколкото съществуващите по останалите улици и булеварди в София. Решението беше критикувано от организацията "Спаси София", която припомни, че по булеварда трябва да има велоалея и бус лента. Вместо това в момента по булеварда има три платна за движение и маркировка за напречно паркиране, както и друга, която прилича на обозначение за успоредно спиране.

От Столичната община обясниха, че по бул. "Патриарх Евтимий" между бул. "Витоша" и Петте кьошета ще има и велоалея, и бус лента. Трасето за колела щяло да се прави догодина, въпреки че движението в обновения участък вече е пуснато. Начертаните сега огромни места за паркиране заемали мястото и на велоалеята (която ще е до тротоара), и на местата за спиране.

Схема на организация на движението, която трябва да бъде изпълнена в бъдеще. Илюстрация: Столична община

"Това е направено по изискване на Пътна полиция, за да се избегне оставането на нерегулиран участък от пътното платно (200 метра от бъдещата велоалея), в рамките на който може да възникне ПТП (пътно-транспортно произшествие)", обясниха от общината. След изграждането на велоалеята, местата за паркиране ще се "дръпнат" към пътното платно и ще са с нормална големина. "По този начин при реализацията на велоалеята няма да е необходимо премаркиране и нараняване на новоположената асфалтова настилка", добавиха от местната власт.

Велоалея и бус лента трябва да има и от южната страна на булеварда (откъм църквата), обещават от общината.

mediapool.bg