Кламер БГ - Новини: Общината засега се отказва да купува къщата на Яворов

Общината засега се отказва да купува къщата на Яворов

България

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 12:28ч.
Общината засега се отказва да купува къщата на Яворов

Столичната община се отказва от намерението си да участва в търга за публична продан на къщата на поета Пейо Яворов на софийската улица "Г. С. Раковски". Причината са неяснотите и съдебните спорове по собствеността на имота, както и разминаване в документите за площта му.

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук. Къщата беше обявена на търг от частен съдебен изпълнител заради задължения на собственика. Публичната продан е насрочена за 16 ноември, а преди около месец Фандъкова обяви, че общината иска да придобие имота и той да стане публична собственост. Възложеният правен анализ обаче показал, че има голям риск общината да плати 1.6 млн. лева за имота и реално никога да не стане негов собственик или да трябва да води дела за това.

Течащи дела

"Правният анализ на собствеността показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството-собственик (Володя Лозанов), трябва да положат усилия да изчистят. На този етап, придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината", пише Фандъкова.

Тя допълва, че съдебният спор, довел до обявяването на къщата за публична продан, не е приключил. В момента решението в полза на Володя Лозанов се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС), а заседание по делото е насрочено за 19 февруари 2019 г. "Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС с окончателно решение, е огромен. Той се изразява в това да се заплати определената цена – 1 628 758.08 лв. с ДДС , без реално общината да влезе във владение на имота. Недопустимо е да се блокира не малък публичен ресурс, без да може да реализираме правата на собственици", смята Фандъкова. Тя допълва, че ако ВКС се произнесе в полза на Васил Панчев, основанието за обявената сега публична продан ще отпадне.

Проверката на общината показала още, че освен възбраната, по която сега се продава къщата на поета, са вписани още две такива – една през 2015 г. и една през септември 2018 г.

"Вземането по възбраната от януари 2015 г. е цедирано в полза на трето лице. Не е ясно дали длъжникът е уведомен за цесията, възможно е да има и последващи цесии. В такава ситуация съществува реална възможност постановлението за възлагане на публичната продан да бъде отменено и евентуален купувач да загуби собствеността върху имота", смята кметът. Тя допълва, че Васил Панчев и кредиторите му трябва да изчистят всички неясноти, заедно с частния съдебен изпълнител и "да дадат сигурност на бъдещия купувач от други тежести върху имота".

Разминавания

Анализът установил още поредица от разминавания в документите за имота. Едно от тях е свързано с площта му. В различните документи тя варира от 207 кв. метра до 319 кв. метра. Не били налични и всички документи по отношение на реституцията, даренията, продажбите и апортите на сградата и имота, които са десетки в последните 20 години. "Проучили сме достъпните документи от 1899 г. насам, когато Васил Беленски придобива имот от 207 кв. м. на ул. "Раковски", строителството и последващите преустройства на сградата. Настоящият собственик на имота и сградата "Дом Яворов" ЕООД, представляван от управителя Васил Панчев, трябва да изчисти неяснотите свързани с площта на имота, които носят със себе си и риск от претенции на трети лица", смята кметът.

"Преди да се изяснят всички тези въпроси, закупуването на имота е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения, в които би влязъл всеки купувач, в това число и общината", допълва Фандъкова.

Тя успокоява, че дори и общината да не придобие скоро къщата, тя ще бъде запазена в сегашния си вид, тъй като е паметник на културата. Нямало и голям риск да бъде купена от друг собственик, заради ограниченията, които налага статутът ѝ. "Даваме си сметка, че в тази ситуация от инвеститорска гледна точка имотът и сградата не са привлекателни, защото първото нещо, което трябва да бъде направено, е цялостна реставрация и конструктивно укрепване на къщата", смята Фандъкова.

Допълва, че намерението на общината да придобие къщата на Яворов остава, но това може да стане, след като се решат всички спорове и се изчистят неяснотите. До тогава може да минат и години.“Обявената цена е достатъчно голяма и тя задължава към отговорно поведение, както общината, така и настоящите собственици“, обяснява кметът оттеглянето от търга за къщата.

Къщата, в която е живял Яворов, от години е частна собственост и дълго време беше в окаяно състояние. В момента тя е частично ремонтирана, но има конструктивни проблеми, които трябва да бъдат отстранени.

Казусът с Царските конюшни

По-късно през деня Фандъкова съобщи, че вътрешното министерство е обещало да възстанови покрива на пострадалата част от Царските конюшни в София. Сградата, която е с предварителен статут на паметник на културата, горя през лятото и до момента щетите не са отстранени. липсата на покрив може да причини нови щети през предстоящата зима.

След пожара се оказа, че един от собствениците на изгорялата част от конюшните е Министерството на вътрешните работи. Още след пожара беше обещано, че щетите по сградата ще бъдат отстранени, но до момента това не се е случило. "Очаква се скоро сградата да бъде покрита, след което тя трябва да бъде напълно възстановена", обясни Фандъкова в четвъртък.

mediapool.bg