Кламер БГ - Новини: Обществото оценява мандата на Сотир Цацаров като провал

Обществото оценява мандата на Сотир Цацаров като провал

България

|
Ср, 06 Март 2019г. 16:33ч.
Обществото оценява мандата на Сотир Цацаров като провал

Общо 69% от българите не виждат никаква обществена полза от работата на главния прокурор. Над 76% пък смятат, че прокуратурата е била използвана за политически цели по време на мандата на Сотир Цацаров.

Това показва национално представително проучване на социологическата агенция "Глобал Метрикс", извършено по поръчка на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ).

Средно 23% от българите оценяват работата на главния прокурор Сотир Цацаров с “тройка”, други 25% му пишат "двойка". "Добър 4" е оценката на около 19% от хората, "Много добър 5" поставят 4,2%, а отлична оценка – едва 0.7%. Останалите (до 100%) от анкетираните не са поставили оценка.

Едва 24% от анкетираните мислят, че главният прокурор се е справил с битовата престъпност срещу 64%, които твърдят, че не е успял да се справи. Около 26% казва, че той е успял да стори много в борбата срещу корупцията по върховете на властта. Срещу 61%, които казват, че не е направил нищо.

Изследването има за цел да установи и какви са нагласите на обществото към следващия главен прокурор. Най-важната задача е активната борба с престъпността по високите етажи на властта и поддържането на независимостта на прокуратурата. Близо 22% от хората не очакват нищо различно от следващия мандат на главния прокурор.

Профилът на главен прокурор, който очертава изследването, е мъж над 45 г, прокурор или следовател, политически независим и активен в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

"Виждате мнението на хората – че работата е била кампанийна, а не систематична. А за качеството на повдигнатото обвинение може да съдим по влезли в сила присъди срещу хора от върховете на властта. Такива присъди за седем години в ръководената от Сотир Цацаров прокуратура не си спомням да има. Това се забелязва и от хората", коментира Теодор Славев от БИПИ.

Директорът на БИПИ Биляна Гяурова- Вегертседер се надява, че в процедурата по избор на нов главен прокурор ще има истинска прозрачност, а не "театрална публичност".

"На практика прозрачността е това, което ни липсва - дали стигаме до някого, защото "ти си го избра", или стигаме, защото това е, което иска гилдията, което искат редовите прокурори, което са очакванията на обществото”, поясни тя, цитирана от сайта "Съдебни репортажи".

“Хората усещат, че ако главният прокурор няма вътрешна чувствителност и непримиримост, почтеност срещу конфликт на интереси, срещу формите на влияние в системата, срещу непотизъм, колкото и добър професионалист да е, това в един момент може да се окаже контрапродуктивно. Ние сме виждали прекрасни професионалисти, които по такъв начин огъват законовите разпоредби, буквално изнасилват закона, за да може той да влезе в услуга на политическото статукво в страната", каза още Гяурова - Вегертседер.

mediapool.bg