Кламер БГ - Новини: Обвиняема за взрива в Горни Лом осъди прокуратурата

Обвиняема за взрива в Горни Лом осъди прокуратурата

България

|
Пет, 02 Дек 2022г. 13:22ч.
Обвиняема за взрива в Горни Лом осъди прокуратурата

Взривът в Горни Лом, Снимка: ПРБ

Ивелина Бахчеванова, която бе сред обвиняемите за взрива в Горни Лом, е осъдила прокуратурата за 57 хил. лв. обезщетение, съобщи lex.bg. Решението е на Софийския градски съд и не е окончателно.

По време на взрива, при който загинаха 15 души, Бахчеванова бе секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към икономическото министерство. Тази структура разрешава вноса на взривилите си в Горни Лом противопехотни мини от Гърция. Бахчеванова бе обвинена в длъжностно престъпление, а прокуратурата твърдеше, че тя е укрила информация от членовете на комисията, за да облагодетелства фирмата вносител – "Видекс" на бизнесмена Валери Митков, също обвиняем по делото за взрива. Бахчеванова, Митков и другите двама привлечени към отговорност – Божидар Василев (бивш шеф на служба КОС в МВР) и Палома Иванова (отговорник по трудова безопасност във взривилия се цех) бяха изцяло оправдани от три съдебни инстанции.

Искът на Бахчеванова за 50 хил. лв. от прокуратурата е изцяло уважен. Присъдени са и над 7 хил. лв. за адвокатски хонорар. В исковата си молба тя е записала, че през шестте години на съдебното дело е изпитвала стрес и неудобство, били накърнени личната ѝ чест и достойнство, била притеснена и от негативния отзвук в медиите, а делото непоправимо засегнало професионалната ѝ репутация и имало негативен ефект върху семейството ѝ. Процесът започна в окръжния съд във Видин през 2016 г. и бе изцяло при закрити врата заради няколко документа с гриф "Секретно" от ДАНС. След това продължи в апелативния съд в София, а през пролетта на тази година приключи с окончателни оправдателни присъди от Върховния касационен съд.

"За повече от шест години, ищцата е била принудена да отсъства от семейството си, в т.ч. и от детето си, което към датата на привличането ѝ като обвиняем е било кърмаче, на 6 месеца. В един продължителен период от време, ищцата е търпяла негативни емоции, свързани от една страна със страх от неоснователно осъждане, от друга – с невъзможността да полага адекватни грижи за семейството и детето си, съпътствани от финансови затруднения във връзка с невъзможността ѝ да полага труд, да получава възнаграждение, и едновременно с това да организира защитата си, заплащайки разходите във връзка с воденото срещу нея наказателно производство", посочва се в съдебното решение.

Прокуратурата може да обжалва пред следващата инстанция.

mediapool.bg