Кламер БГ - Новини: Обвиняем за убийство в Борисовата градина може да излезе от ареста след 3 години

Обвиняем за убийство в Борисовата градина може да излезе от ареста след 3 години

България

|
Пет, 10 Апр 2020г. 18:56ч.
Обвиняем за убийство в Борисовата градина може да излезе от ареста след 3 години

След повече от три години в ареста обвиняемият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина Йоан Матев бе пуснат у дома. Софийският градски съд е заменил мярката му с "домашен арест". Решението не е окончателно.

Аргументите са, че Матев е задържан на 22 февруари 2017 г., т.е. преди повече от три години и оттогава не е излизал от ареста, макар че веднъж бе освободен от първата инстанция. След това апелативният съд отмени това решение. Освен това има опасност процесът да се забави въведените ограничителни мерки заради коронавируса.

"По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро", съобщават от съда.

Матев е пуснат под домашен арест и е със забрана да напуска страната. Освен това ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване.

Убийството, за което е обвинен Матев, бе извършено в Борисовата градина през 2015 г. Той бе арестуван почти две години по-късно, когато бе 19-годишен. Сред основните доказателства на разследващите бяха показанията на брат му Марсел, който по-късно отказа да свидетелства, каквато възможност му дава законът. В шахта в парка бе открит и ножът, с който се предполага, че е извършено убийството.

Делото тръгна в началото на 2018 г. Тъй като е бил непълнолетен при извършване на престъплението, ако бъде признат за виновен, Матев може да бъде осъден на максимум 12 години затвор.

mediapool.bg