Кламер БГ - Новини: Обвинената за пране на пари бивша съдийка излиза от ареста

Обвинената за пране на пари бивша съдийка излиза от ареста

България

|
Четв, 10 Ян 2019г. 17:01ч.
Обвинената за пране на пари бивша съдийка излиза от ареста

Бившата съдийка от Софийския градски съд Мария Иванова, която е обвинена за пране на 1.4 млн. евро от измами, бе пусната под домашен арест след шест месеца, изкарани зад решетките. Решението на Софийският апелативен съд (САС) е окончателно.

Магистратите се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, че шест месеца арест са достатъчни за обезпечаване на разследването по делото. Допустимото задържане в ареста на обвиняеми лица е осем месеца.

Прокуратурата твърди, че Мария Иванов и приятелят й Владимир Бронфенбренер са изпрали парите, получени от серия измами във Франция. Сумата е изпрана през "кухи" фирми, регистрирани на хора с нисък социален статус в България, твърди държавното обвинение. Разследващите казват, че Иванова е контролирала целия процес по превеждането на парите по сметки на "кухите" фирми, като накрая те били теглени и предавани лично на нея.

Софийският апелативен съд постанови, че обвинението за пране на пари не е достатъчно прецизно, но може да се предположи, че Иванова е знаела, че парите са от извършени измами в чужбина. Съдът призовава прокуратурата да изясни допълнително фактите по делото.

През миналата година година Върховният административен съд окончателно потвърди уволнението от системата на Мария Иванова. Делата за уволнението ѝ продължиха седем години. Те започнаха заради наложените възбрана и запор на движимо и недвижимо имущество на "Медийна група България – холдинг" – бившият собственик на вестниците "Труд" и "24 часа".

С решението си Мария Иванова осигури възможност за австрийската компания "БГ Приватинвест" да назначи особен представител в издателската фирма, чрез което се намеси в управлението на дружеството. Решението на Иванова бе отменено от горната инстанция, а по-късно съдийката загуби и работата си.

mediapool.bg